O scoala din Austria a fost evacuata din cauza unui exponat din laboratorul de stiinte. Ce era de fapt roca neagra

26-10-2016 14:39

uraniu radioactiv Austria

Descoperire socanta in laboratorul de stiinte ale naturii dintr-o scoala austriaca.

Vitrina cu minerale rare din laboratorul scolii “Misionarelor Sfintei Inimi” din Salzburg adapostea de decenii bune o bucata de uraniu radioactiv, insa pana acum nimeni nu si-a dat seama cat de periculoasa este. Descoperirea a fost facuta cu prilejul unei conferinte tinuta de un activist impotriva armelor nucleare, care a adus pentru o demonstratie un ceas cu limbile pictate cu radiu si un contor Geiger. Spre surprinderea sa, contorul a indicat o valoarea a radioactivitatii de 20 de ori mai mare decat cea normala.

Mai concret, expunerea la radiatiile produse de roca din scoala era de 210 milisievert pe an – maximul permis de legislatia muncii fiind de 50 de milisievert/an. Incepand de la un nivel de 100 milisievert/an, riscul de cancer creste semnificativ.

Scoala a fost imediat evacuata iar autoritatile au inceput sa verifice daca astfel de roci nu exista si in alte institutii de invatamant. Doar in Salzburg, 11 scoli detineau un total de 38 de roci de uraniu radioactiv in colectiile lor. De asemenea, o fosila din patrimoniul unei scoli prezenta un nivel ridicat de radioactivitate. In general, aceste roci au ajuns in colectiile de minerale ale scolilor acum un secol sau chiar mai mult, inainte sa se descopere efectele negative ale radioactivitatii. Cea de la scoala “Misionarelor Sfintei Inimi”, de pilda, data din 1911.

Sursa: The Local


VIDEO PROTVPLUS.RO