Noua teorie despre Apocalipsa adusa de asteroizi. Contrazice toate predictiile trecute

Dată publicare: 08-11-2011 09:47
Dată actualizare: 15-09-2012 19:26


Meteorit pe Terra

Oamenii de stiinta au creat un nou sistem pentru a determina urmarile impactului unui asteroid pe Pamant.

In mod surprinzator, studiile arata ca dezastrul provocat de o astfel de coliziune nu va fi la fel de mare pe cat s-a crezut in trecut.

Daca si atunci cand un asteroid va lovi Terra ar putea provoca cutremure, tsunami si incendii puternice.

Se pare insa ca studiile anterioare au exagerat efectele catastrofale asupa Pamantului, plecand de la premisa ca Terra este sferica si are o suprafata neteda.

Cum insa planeta noastra este eliptica si nu are o suprafata lina, relieful ar ajuta la diminuarea impactului undelor seismice provocate de asteroid.

Seful de echipa al cercetatorilor de la Universitatea din Munchen, Matthias Meschede, a spus ca “dupa impactul cu un meteroit, undele seismice calatoresc pe suprafata Pamantului ca si o piatra care este aruncata in apa. Pentru Pamant aceste calcule sunt facute folosindu-se un model neted, perfect rotund, insa am aflat ca proprietatile reliefului planetei sau ale Lunii au un impact major asupra efectelor produse de un meteorit mare, asa ca este extrem e important sa fie luate in considerare”.

Cercetatorii au folosit un nou model pentru a simula impactul meteoritului care a dus la disparitia dinozaurilor acum 65 de milioane de ani si a creat craterul Chicxulub, care se vede din spatiu. Astrul care a lovit Terra era de marimea Muntelui Everest si a cazut in Mexic.

Coliziunea a avut forta a 2 milioane de bombe cu hidrogen, insa expertii de la Universitatea din Munchen i-au diminuat efectele devastatoare: cutremurele si tsunami au dus la disparitia dinozaurilor, insa undele seismice au fost slabite de caracteristile mediului inconjurator.

Daca un meteorit atat de mare va mai lovi Pamantul va crea un crater cu diametrul de 2,5 mile si va provoca un cutremur cu magnitudinea de 7. Iar daca va cadea in ocean va provoca un tsunami de 20 de metri.

Sursa: Daily Mail


VIDEO PROTVPLUS.RO