Motivul pentru care cosmonautii rusi zburau in spatiu cu o arma de mafiot la ei. Au adus un pistol si pe Statia Spatiala

Ultima actualizare: 13-02-2015 06:49
arma TB-82 in dotarea cosmonautilor rusi

La ce foloseste o arma de calibru mare in spatiu? Cosmonautii rusi au descoperit o utilitate pentru ea

Arma, care a ajuns acum si intr-un muzeu din Statele Unite este o carabina cu teava retezata, asemanatoare cu celebra “lupara” folosita de mafiotii sicilieni si americani. Ea facea parte din kitul de supravietuire Granat-6 cu care intre 1982 si 2006 au fost dotate toate capsulele spatiale Soyuz. Cunoscuta sub numele de cod TP-82, arma avea ascuns in patul de lemn rabatabil si o maceta cu lama de 35 de centimetri.

La ce folosea aceasta arma? Aceasta ar fi urmat sa fie utilizata in cazul in care cosmonautii aterizau intr-o zona impadurita, pentru a-i proteja de atacurile ursilor. De aceea, in locul unui pistol s-a ales varianta unei carabine cu trei tevi si teava retezata, care are suficienta putere incat sa ucida pe loc si un animal de mari dimensiuni. Arma cantarea 2,4 kilograme (fara patul rabatabil) si tragea cu cartuse de calibrul 12.5 iar cosomonautii sovietici si apoi rusi trebuiau sa faca exercitii de tir cu ea inainte de a zbura in spatiu.

In 2007, potrivit NBC News, Agentia Spatiala a Federatiei Ruse a anuntat ca va renunta la aceasta arma din cauza ca, in urma ruperii URSS, fabrica unde era produsa a ajuns intr-un alt stat, care nu mai are relatii cu Rusia. Ca urmare, cosmonautii au fost dotati cu pistolalele standard din dotarea fortelor de ordine (Makarov, 9 mm), pe care le au si acum. Chiar si pe Statia Spatiala Internationala exista la ora actuala un astfel de pistol, care face parte din kit-ul de supravietuire al capsulei de salvare Soyuz.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO