Misterul din Laguna Neagra: Cercetatorii sunt nedumeriti dupa ce apa s-a intunecat

Dată publicare: 21-11-2013 10:49
Dată actualizare: 24-11-2013 01:49


laguna

O laguna iluminata de organisme bioluminiscente, de pe coasta nord estica a statului Puerto Rico, a devenit intunecata, fapt ce a nedumerit cercetatorii.

Laguna Fajardo Grand, din Las Cabezas de San Juan, de obicei straluceste atunci cand organismele bioluminiscente din apa sunt deranjate. Insa, timp de o saptamana laguna nu a stralucit deloc.

Se crede ca lucrarile de constructie din apropiere au provocat schimbarea din zona, dar biologii iau in considerare si posibilitatea ca vremea proasta sa fi cauzat intunecarea lagunei.

Carmen Guerrero, de la Departmentul Resurselor Naturale, a declarat ca sunt mai multi factori care trebuie sa fie considerati.

Laguna bioluminiscenta este o atractie turistica populara a zonei. Vizitatorii calatoreau cu caiacul sau cu vaporul, din orasul Fajardo, pentru a observa fenomenul.

Laguna este plina cu organisme unicelulare, despre care se spune ca sunt jumatete de origine animala, jumatate planta, care stralucesc asemeni licuricilor, cand sunt deranjate.

Intensitatea bioluminiscentei a scazut atat de mult incat operatorii turistici au fost nevoiti sa anuleze curse si sa ramburseze banii.

Anibal Melendez, primarul din Fajardo, a dat vina pe amenajarea unei statii de tratare a apelor uzate. El a cerut ca statia sa fie mutata, dar oficialii insarcinati cu constructia statiei spun ca nu amenajarea este cauza problemei din laguna.

Ca o masura preventiva, guvernul a suspendat constructia statiei, pentru a da timp cercetatorilor sa rezolve misterul.

Ploile recente si o furtuna, care au produs valuri mari, reprezinta o alta posibila cauza luata in considerare.

Aceasta nu este prima data cand laguna s-a intunecat. In 2003, s-a mai intunecat pentru aproximativ doua luni.

Sursa: Daily Mail

Tags: laguna, organism,


VIDEO PROTVPLUS.RO