Mister dezlegat dupa 200 de ani. Ce secret ascunde acest tablou

20-04-2012 12:43


Charles D'Eon

Timp de 30 de ani, angajatii unei galerii de arta lodoneze au fost convinsi ca una dintre cele mai interesante picturi pe care o gazduiau reprezenta o femeie din secolul al XVIII-lea. Secretul pe care il ascunde acest portret a iesit recent la lumina.

Pictura, realizata de un artist mai putin cunoscut, Thomas Stewart, era cunoscuta drept “femeia cu palarie cu pene” si se credea ca reprezinta o nobila din secolul al XVIII-lea.

Recent, restauratorii au aflat ca este vorba de un barbat imbracat in haine de femeie: primul travestit cunoscut din istorie, relateaza Live Science.

In tablou este misteriosul cavaler D’Eon, iar identitatea sa a fost descoperita de directorul galeriei, istoricul Philip Mould. Pe el l-a contrariat masculinitatea acestui chip si a cautat sa afle cine este persoana din pictura.

Charles D’Eon a lucrat un timp ca agent secret pentru regele Ludovic al XV-lea, fiind arestat de englezi in anul 1763. Dupa  ce a evadat din inchisoare, si-a ascund adevarata identitate umbland imbracat in femeie, ajutat si de faptul ca fusese actor si stia cum sa se costumeze.

In anul 1770 oamenii chiar faceau pariuri referitor la genul sau, dar barbatul a refuzat constant sa dezlege acest mister care il inconjura.

A dus o viata destul de linistita, primind bani de la autoritatile franceze, care se temeau ca fostul spion le va divulga planurile, inclusiv intentia de a ataca Anglia. A trait jumatate din viata sa declarand ca este femeie si purtand rochii.

Adevarul a iesit la iveala abia dupa moartea sa, cand legistii i-au observat, uluiti, organele sexuale masculine. Certificatul de deces, datat  21 mai 1810, prezinta concluzia medicilor privind genul sau.

Nici macar menajera lui Charles nu stia ca stapanul ei era barbat, ea suferind un adevarat soc la aflarea vestii.

In psihiatrie este folosit termenul “oenism”, de la numele lui D’Eon, pentru a descrie cazurile in care un barbat poarta haine femeiesti si se poarta ca o femeie.

Sursa: LiveScience

VIDEO PROTVPLUS.RO