Mii de americani s-au strans la Gradina Botanica din Denver pentru a vedea floarea-cadavru: "Miroase ca un animal mort"


Ultimul update: Luni 24 August 2015 07:05
Data publicarii: Vineri 21 August 2015 07:54
Categorie: Bizar

O asa numita floare-cadavru a fost, timp de doua zile, in centrul atentiei, la gradina botanica din Denver.

Dupa un deceniu si jumatate de asteptare, planta a inflorit si raspandit in aer mirosul ei specific, unul greu, pestilential - de unde i-a fost inspirat si numele. In ciuda "parfumului" ingrozitor, mii de americani au stat ore in sir la coada ca sa vada planta. Si sa isi testeze, desigur, rezistenta, la astfel de miasme.

"Stinky" a fost, timp de doua zile, vedeta absoluta a gradinii botanice din Denver. Motivul? "Vai, miroase groaznic, este ingrozitor. Miroase a pantofi si a picioare si a ceva mort si toate la un loc."

Foarea botezata sugestiv de angajatii gradinii botanice este originara din Sumatra, iar denumirea stiintifica nu e la fel de aspra ca si cea populara.

Erin Bird, purtatorul de cuvant al Gradinii Botanice din Denver: "Amorphophallus titanum."

Atunci cand creste intr-un mediu diferit de cel natural, planta infloreste greu. In cazul lui Stinky, s-a intamplat la 15 ani din momentul in care a fost sadita. Atunci cand Stinki isi deschide uriasele petale, toata lumea prinde de veste.

Reporter: "Cum ti se pare mirosul?"
Vizitator: "Miroase ca un animal mort."
Reporter: "Ce fel de animal?"
Vizitator: "Ca un sobolan."
Vizitator: "Miroase a lapte stricat, a scutec murdar si a acvariu folosit timp indelungat."

Din momentul in care infloreste, planta emite mirosul cadaveric doar doua zile, pentru a atrage insectele care ii asigura polenizarea. Pentru ca au avut putin timp la dispozitie, pentru experienta aparte, localnicii au stat ore in sir la coada. Angajatii gradinii botanice nu stiu cand se va repeta evenimentul. Planta Stinky ar putea inflori din nou peste doi sau poate chiar peste zece ani.

VIDEO PROTVPLUS.RO