Mesajul ascuns intre cifre l-a trimis dupa gratii. Codul care transforma un rapper intr-un infractor

27-02-2012 09:12


cod

Cand un detinut i-a trimis surorii sale o scrisoare care avea pe spate o suita de cifre, politia a devenit suspicioasa. A crezut ca prizonierul transmitea un mesaj secret celor care au ramas in libertate.

Ca sa descifreze ce a scris Kieron Bryan, politistii britanici l-au angajat pe unul din cei mai renumiti criptologi din lume, iar dupa cateva zile suspiciunea lor s-a dovedit a fi corecta, iar cu ajutorul criptologului s-au obtinut dovezile necesare pentru condamnarea lui Bryan pentru tentativa de omor.

Kieron Bryan, un tanar de 23 de ani, care aspira la o cariera de rapper, cu numele de scena Gunz, va sta 25 de ani la inchisoare pentru ca l-a impuscat pe Abdou Nyang, de 36 de ani, angajat la un club de noapte.

In scrisoarea cu pricina, Bryan i-a spus surorii sale sa ignore cifrele de pe spate, intrucat erau doar niste puzzle-uri numerice. Insa dr. John Olsson, criptologul, a descoperit mesajul secret ascuns de insiruirea de cifre.

Dupa ce a analizat 840 de combinatii posibile, Olsson a descifrat codul rapperului, unul din cele mai sofisticate din cate a intalnit vreodata. Bryan nu s-a limitat sa utilizeze 26 de numere pentru a reprezenta literele alfabetului. El a ales 23 de numere aleatoare, intre 1 si 43, iar alte litere au fost reprezentate prin semne de punctuatie.

Olsson a descifrat codul atunci cand a descoperit ca numerele 38, 9, 5, 10, 3, 5 reprezinta cuvantul “please” (te rog). Politistii au aflat ca Bryan ii cerea surorii lui sa-i dea lui Abdou Nyang suma de 15.000 de lire sterline pentru a-si retrage plangerea. Aceasta a fost una din probele in baza careia a fost condamnat Bryan.

Sursa: Daily Mail

VIDEO PROTVPLUS.RO