Jurnal de bord al unei expeditii istorice, gasit dupa 100 de ani. Ce informatii contine documentul descoperit in Antarctica


Ultimul update: Duminica 26 Octombrie 2014 00:04
Data publicarii: Joi 23 Octombrie 2014 16:17
Categorie: Bizar
robert scott

Un nou jurnal al expeditiei capitanului Robert Scott a fost gasit odata cu topirea zapezilor din Antarctica.

Cercetatorii au fost uimiti sa afle ca obiectul ce parea a fi un jurnal foarte vechi este, de fapt, un document oficial pe care fotograful capitanului Robert Scott, cel care a plecat in expeditia stiintifica pe continentul inghetat, l-a realizat in timpul calatoriei, scrie Daily Mail.

Jurnalul este vechi de mai bine de 100 de ani, iar topirea zapezii din aceasta perioada a facut ca documentul sa iasa pentru prima oara la iveala. Recuperat de Fundatia Antarctica din Noua Zeelanda, carnetul reprezinta o “descoperire interesanta”, fiind piesa lipsa din reconstituirea expeditiei, a declarat Nigel Watson, directorul executiv al fundatiei.

George Levick, fotograful expeditiei conduse de Robert Scott, a tinut in paginile jurnalului evidenta celor mai importante momente ale calatoriei. Acum, paginile, si dupa un secol lizibile, au fost trimise in Noua Zeelanda pentru a fi restaurate. Dupa aceea, carnetul va reveni in Antarctica, acolo unde fundatia in cauza il va pastra, alaturi de celelalte obiecte gasite care apartin echipajului navelor expeditiei.

Carnetul contine descrieri ori detalii fotografice, de la inceputul expeditiei. Scrierile trimit la o serie de fotografii dintr-o colectie mai ampla, detinuta in prezent de Institutul Scott al Universitatii Cambridge.

Ajuns in Antarctica, expeditia capitanului Scott s-a separat in doua grupuri diferite. La 17 ianuarie 1912, grupul condus de Scott a ajuns la Polul Sud, ca sa constate ulterior ca Roald Amundsen ajunsese in acelasi loc cu cateva saptamani inaintea lui.

Calatoria lor s-a sfarsit tragic, atunci cand, in drum spre casa, toti membrii echipajului au murit de frig si subnutritie.

 

Sursa: Daily Mail

VIDEO PROTVPLUS.RO