"Imi regret fapta". Artefact vechi de aproape 2000 de ani, inapoiat dupa jumatate de secol de femeia care l-a furat

Ultima actualizare: 05-11-2014 06:43
Pompei

Dupa mai bine de jumatate de secol, o femeie a decis sa restituie o bucata dintr-o statuie, pe care a furat-o in timp ce se afla in luna de miere.

A mustrat-o constiinta, spun reprezentantii muzeului, care au primit cu uimire decizia unei femei din Canada de a le returna o bucata dintr-o statuie din orasul italian Pompei, scrie Newser.

"Imi regret fapta. As vrea sa remediez situatia", a explicat femeia, trecuta de 70 de ani, pentru o publicatie din Italia, potrivit International Business Times.

Cazul a intrat si in atentia autoritatilor locale, care sunt uimite de gestul acesteia.

"Este fara precedent ca cineva sa fie mustrat de gestul sau si sa inapoieze ceea ce au furat", spune un oficial din Napoli.

Chiar daca obiectul furat nu este de o importanta majora, acesta reprezenta o parte componenta a unei statui aflate in orasul "impietrit" Pompei, ingropat in cenusa dupa eruptia vulcanului Vezuviu. De altfel, intregul sit reprezinta un reper cultural si istoric aparte.

Chiar daca gestul sau nu este unul laudabil, femeia nu va fi amendata, spun autoritatile locale, care spera ca tot mai multi turisti care au furat diverse obiecte de-a lungul timpului sa ia cazul ca pe un exemplu si sa inapoieze ce nu le apartine.

Primele sapaturi au demarat in 1748, atunci cand arheologii au inceput sa scoata la iveala oalele, frescele, odaile si reteaua de drumuri a ceea ce reprezenta odata orasul Pompei. Dar cu trecerea timpului, tot mai multe informatii apar cu privire la modul de viata al oamenilor de atunci. Spre exemplu, una dintre cele mai recente descoperiri arata ca locuitorii orasului obisnuiau sa manance girafe.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO