Strategia de aparare a Pamantului de asteroizi se scrie la Galati. Observatorul local,stea in Europa

19-11-2011 08:11


asteroid

Se pregateste o strategie de aparare a Pamantului in cazul unui impact cu un asteroid. Si cum Bruce Willis e ocupat, specialistii din Galati dau o mana de ajutor.

Lasand gluma deoparte, cercetatorii de la Observatorul Astronomic de pe malul Dunarii colaboreaza cu institute din alte tari pentru a stabili traiectoria unui corp ceresc care se apropie de planeta noastra.

Masuratorile facute de specialistii din Galati vor fi incluse intr-un program complex la care participa institute din toata lumea. Datele vor contribui la stabilirea cu precizie a orbitei asteroidului  botezat 1996FG3.

"Calculam o orbita cat mai precisa pentru a sti daca, la un anumit moment dat, exista un impact sau nu exista un impact cu planeta noastra. Trebuie spus, pentru a nu exista speculatii, ca nu trebuie sa ne facem griji in acest moment. Dar este bine sa fim pregatiti, sa fim extrem de bine informati", spune Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic Galati.

Asteroidul este compus din doua corpuri, unul de peste un kilometru diametru si celalalt mai mic, de numai 400 metri. Ele cantareasc impreuna 2, 3 miliarde tona.

Pe baza traiectoriei calculate cu ajutorul galatenilor, Agentia Spatiala Europeana va lansa misiunea spatiala Marco Polo-R, care sa preleveze un esantion din asteroid si sa-l aduca pe Pamant pentru studii.

Sursa: Pro TV

Tags: asteroizi, studii,

VIDEO PROTVPLUS.RO