"Efectul de iglu." Un barbat din Suedia a supravietuit timp de doua luni, intr-o masina inzapezita

Dată publicare: 31-12-2013 09:36
Dată actualizare: 03-01-2014 06:49


masina

Doctorii spun ca "efectul de iglu" a reusit sa tina in viata un barbat de 44 de ani, ramas captiv in propria masina , in nordul Suediei, la -30C, timp de doua luni, relateaza The Guardian.

Peter Skyllberg a stat captiv, in urma cu un an, aproximativ 2 luni in propria masina, intr-o zona inzapezita si greu accesibila din orasul suedez Umeå. Individul a povestit doctorilor ca si-a petrecut toata aceasta perioada singur si a mancat numai zapada, incalzindu-se cu un sac de dormit.

Doctorul Ulf Segerberg, de la Spitalul Universitar din Noorland a declarat ca nu a mai intalnit un astfel de caz si ca, probabil, barbatul a fost tinut in viata de proprietarile de incalzire naturale ale masinii acoperite de zapada, care a functionat asemenea unui iglu.

Doctorul a mai explicat ca cele doua luni petrecute in masina reperzinta limita extrema pana la care un om poate ramane in viata fara a consuma hrana.

Barbatul a fost descoperit pe un drum forestier de cativa tineri care iesisera la plimbare cu snowmobilele.

Cand au trecut pe langa masina, au crezut ca fusese abandonata acolo din cauza vremii. S-au hotarat totusi sa verifice vehiculul si inauntru. Au dat peste barbatul extrem de slabit si confuz.

Unii specialisti, mai sceptici, nu cred ca barbatul ar fi putut supravietui atat de multa vreme fara hrana si au sustinut ca, probabil, acesta confunda data la care a ramas blocat in masina.

Majoritatea expertilor sunt de parere ca un om nu poate supravietui fara mancare mai mult de patru saptamani, exista si specialisti care spun ca scenariul nu este cu totul imposibil.

"Oamenii ar putea face asa ceva, cam ca in felul in care hiberneaza ursii. Probabil ca temperatura sa corporala a coborat la 31 de grade Celsius, iar la acest nivel, nu ai nevoie sa folosesti prea multa energie", a declarat Stefan Branth, de la Spitalul Universitar din Umea.

Prin urmare, nici nu simti nevoia sa consumi prea mult. Chiar si in astfel de conditii medicii raman rezervati si pe langa tratamentul de recuperare fizica. Acestia au recomandat si o evaluare psihiatrica.

 

 

Sursa: Guardian


VIDEO PROTVPLUS.RO