Doua catastrofe, la 66 de ani distanta, doua fotografii si un miracol despre care vorbeste tot netul

Ultima actualizare: 29-08-2012 04:59
Nagasaki

Acest mesaj care circula pe internet prin email si Facebook sustine ca doua fotografii realizate la multi ani distanta una de alta arata un miraculos arc ce ar fi supravietuit atat unei bombe nucleare cat si unui tsunami.

 Primul mesaj spune ca in fotografie se vede un arc ce rezista dupa bomba atomica din 1945, in timp ce a doua fotografie ar arata acelasi arc rezistand dupa cutremurul devastator din 2011 si tsunami-ul ce a urmat.

Fotografiile nu sunt trucate, dar nu arata acelasi arc si nici macar acelasi oras.

Structura este un Torii, o poarta japoneza ce poate fi gasita deseori la intrarea unui altar Shinto.

Prima fotografie arata un Torii la Nagasaki dupa atacul cu bomba atomica al americanilor din 9 august 1945. Yosuke Yamahata, un fotograf al armatei a reusit sa surprinda acest cadru.

A doua poza insa este din orasul Otsuchi, din prefectura Iwate, un oras grav lovit de calamitatea din 2011. Sunt 1300 de kilomeri intre aceste doua orase.

Totusi, e remarcabila coincidenta ca aceste doua porti sa reziste. Ele sunt construite de obicei din lemn, piatra, fier sau beton. Ceea ce le da insa forta nu este materialul ci foma. Nu sunt foarte masive, ceea ce le ajuta impotriva unui cutremur.

Tsunamiul si bomba atomica distrug cu forte similare, bazate pe dinamica fluidelor. Tsunamiul aduce apa la viteze foarte mari, bomba aduce aer la viteze foarte mari. Apa si aerul trec prin aceasta poarta, intampinand putina rezistenta. La fel se intampla si in cazul copacilor, care, asa cum se observa si in imagine, au supravietuit intr-un mod similar.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO