Cum a ajuns acest gest obscen cel mai cunoscut din lume. Cine si de ce l-a facut pentru prima data

Dată publicare: 08-02-2012 13:55
Dată actualizare: 05-09-2012 04:54


Gest obscen

Poate parea greu de crezut, dar aratarea gestului mijlociu este considerata o ofensa de mii de ani. Iata care este povestea acestui semn.

Un intelectual si-a manifestat nemultumirea fata de discursul plictisitor al unui politician, aratand degetul mijlociu si spunand: “Asta este marele demagog”!

Scena aceasta a avut loc in Atena, cu peste 2.000 de ani in urma. Cel care a facut socantul gest era folozoful Diogene, iar politicianul ofensat era oratorul Demostene, scrie un istoric grec despre acest incident.

La randul lor, romanii i-au oferit chiar o denumire – digitus impudicus (degetul rusinos/ofensator). In secolul I d.Ch., poetul latin Martial scrie in lucrarea sa Epigrammata despre un personaj care face acest semn unor medici.

Mai tarziu, istoricul roman Tacitus a relatat despre luptatorii din triburile germanice, care au aratat acest deget soldatilor romani, care ii atacau.

In anul 1886, gestul rusinos a fost surprins intr-o fotografie in care un jucator al echipei Boston Beaneaters si-a jignit in acest fel rivalii de la New York Giants.

"Este cel mai vechi gest de insulta pe care il cunoastem”, spune antropologul Demond Morris, citat de BBC News.

 “Este un gest falic. Degetul ridicat este penisul, iar celelalte degete, care raman stranse, reprezinta testiculele”, explica Morris.

Acum, acest gest falic a devenit mai curand o expresie a furiei sau nemultumirii, adauga Ira Robbins, profesor de legislatie la Universitatea Americana din Washington.
 

Sursa: BBC NEWS

Tags: gest, obscen, deget,


VIDEO PROTVPLUS.RO