Cel mai important suvenir cunoscut de pe Titanic: obiectul descoperit dupa 100 de ani

Dată publicare: 15-03-2013 18:32
Dată actualizare: 18-03-2013 06:44


Titanic 2

Vioara din lemn de trandafir a dirijorului orchestrei de pe Titanic a fost descoperita intr-un pod din Marea Britanie si a fost autentificata,au anuntat vineri reprezentantii unei case de licitatii, citati de AFP.


A fost nevoie de sapte ani pentru autentificarea originii acestui instrument muzical, care a supravietuit miraculos tragediei din 1912, a declarat Andrew Aldridge, de la casa de licitatii Henry Aldridge & Son din nord-vestul Angliei.

Vioara i-a apartinut lui Wallace Hartley, seful unei mici formatii instrumentale de pe Titanic, care s-a ilustrat cantand pana cand transatlanticul s-a scufundat in Oceanul Atlantic, in aprilie 1912.

Cadravrul lui Wallace Hartley a ramas 10 zile in apa, iar "vioara a fost gasita intr-o valiza din lemn", care era atasata de trupul sau, a explicat Andrew Aldridge. La putin timp dupa producerea catastrofei, mama lui Wallace Hartley le-a declarat jurnalistilor britanici: "Stiam ca va muri strangandu-si vioara in brate. Era profund atasat de acest instrument".

Vioara, un cadou de la logodnica sa, Maria Robinson, avea o micuta placheta din argint pe care era gravat un mesaj - "Pentru Wallys, cu ocazia logodnei noastre. Maria" -, un element care a permis autentificarea instrumentului.Oamenii de stiinta care au examinat instrumentul au ajuns la concluzia ca "depunerile si rugina" descoperite pe vioara sunt "compatibile cu cele cauzate de o imersiune in apa marii", afirma Andrew Aldridge.

Dupa ce au recuperat instrumentul, autoritatile canadiene l-au expediat pe adresa Mariei Robinson. La moartea acesteia, in 1939, vioara a fost incredintata Armatei Salvarii. Intr-o scrisoare de la inceputul anilor 1940, un profesor de muzica din aceasta organizatie umanitara scria: "E practic imposibil sa canti (la aceasta vioara), cu siguranta din cauza vietii sale agitate". Instrumentul a fost apoi donat unei familii britanice, care l-a pastrat in podul casei sale.

"Este o poveste umana incredibila", a declarat Andrew Aldridge. "Wallace Hartley este una dintre personalitatile cele mai importante" din povestea Titanicului, mai ales datorita "curajului sau prodigios", a adaugat Aldridge, considerand ca acea vioara reprezinta "cel mai important suvenir cunoscut de pe Titanic".

Vioara are un pret estimativ de cel putin 100.000 de euro. Ea va fi expusa, incepand cu Pastele catolic, la primaria din Belfast, orasul in care a fost construit Titanic. Nu se pune problema, pentru moment, ca ea sa fie vanduta la licitatie, spune Andrew Aldridge, care a precizat insa ca se afla in negocieri cu mai multe muzee.

Transatlanticul Titanic s-a scufundat in timpul calatoriei sale inaugurale, in noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, dupa ce s-a ciocnit de un aisberg in Atlanticul de nord. Proprietate a companiei White Star Line, Titanicul era cel mai mare pachebot din epoca sa. Construit in santierele navale din Belfast,

Titanicul s-a scufundat in decurs de trei ore, facand circa 1.500 de victime, dintre cei aproximativ 2.200 de pasageri. Epava sa se afla pe fundul oceanului, la o adancime de 3.800 de metri. Toti cei opt muzicieni din orchestra de la bordul Titanicului au murit in acest naufragiu.

 

Sursa: Mediafax

Tags: titanic, vioara,


VIDEO PROTVPLUS.RO