Arta in secolul 21. O artista picteaza cu oua carora le da drumul sa cada din vagin

Ultima actualizare: 26-04-2014 07:08
Milo Moire

Arta a fost intotdeauna un subiect controversat, insa artista elvetiana Milo Moire a dus insa lucrurile la un cu totul alt nivel. Ea picteaza in public, dezbracata, cu oua acoperite cu vopsea carora le da drumul sa cada din vagin.

 Milo Moire s-a nascut in Elvetia si se recomanda drept psiholog, pictor, dar mai ales „performance artist”. „Performance art” este un gen artistic de avangarda care consta in interpretarea operei, care e o actiune, o „sceneta” si nu o pictura sau o sculptura traditionala. Performance art s-a nascut in anii ’60, dar continua si in ziua de azi sa socheze.

 

Cum in acest domeniu originalitatea este cuvantul de ordine, Moire se poate considera cu siguranta cu un pas inaintea celorlalti prin unicitatea creatiilor sale. Artista realizeaza tablouri abstracte intr-o piata publica din Germania, insa modul in care o face e ceea ce o deosebeste de restul performance artistilor. Femeia isi introduce “oua” pline cu vopsea in vagin, dupa care se urca pe doua suporturi de metal si le da drumul pe panza intinsa sub ea. Ouale se sparg, vopseaua se imprastie si, ca prin minune, arta prinde viata.

Unii spun ca opera ei este o declaratie feminista, menit sa atraga atentia asupra femeilor, a fertilitatii si creativitatii. Altii atrag atentia asupra faptului ca nu e complet originala: in anii ’70, artista americana Carolee Schneemann facea ceva similar in lucrarea sa „Sul de hartie interior”. Complet goala, Schneemann se suia pe o masa si incepea sa citeasca dintr-o carte a sa. La un moment dat arunca cartea si incepea sa-si scoata din vagin un sul de hartie. Apoi incepe sa citeasca de pe sul extrase din textele ei feministe.

Nu este insa singurul exemplu din aceeasi categorie. The Guardian citeaza exemplul regizorului Paolo Sorrentino, care a vrut sa surprinda efervescenta culturii europene contemporane in pelicula sa „The Great Beauty”. In film, un grup de pasionati de arta urmaresc cum o femeie fuge catre un apeduct de piatra si se loveste cu capul de el. Dupa care incearca sa isi explice gestul intr-un interviu.

Fie ca e privita ca satira sau pur si simplu nebunie, arta creata de Milo Moire ori, mai bine zis, modul in care aceasta ia nastere, cu siguranta nu poate trece neobservat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO