Inscriptiile vechi de peste 1700 de ani pe care ti-e teama sa le citesti cu voce tare

24-08-2012 18:33


Tableta - blestem

Mai multi arheologi au reusit sa descopere, in Marea Britanie, o tableta antica pe care sunt inscriptionate blesteme care aduc ghinion unui grup mai mare de 12 persoane.

In urma cu trei ani, specialistii de la Grupul Arheologic Maidstone au efectuat mai multe sapaturi in orasul Kent si au gasit o tableta veche, extrem de fragila, lunga de 10 centimetri si lata de 6 centimetri.

Dupa ce au facut mai multe teste, acestia au aflat ca pe ea sunt scrise blesteme pe care grecii si romanii le foloseau, in secolele III si IV, pentru a atrage mania zeilor asupra unor persoane.

Obiceiul oamenilor de la acea vreme era de a scrie blesteme impotriva unor persoane pe astfel de tablete, dupa care le ingropau in locuri considerate apropiate lumii de dedesubt, precum cimitire sau fantani.

Doctorul Roger Tomlin, care este expert in inscriptii romane, a analizat cu atentie aceasta tableta si a descoperit ca pe ea sunt insirate mai multe nume, impartite pe doua coloane si scrise invers, cel mai probabil pentru a invoca astfel magia neagra.

"Deocamdata nu am descoperit care este natura sau motivul blestemului, insa cel mai probabil ne lipseste inceputul acestui text", a mai precizat Tomlin.

Conservation Science Investigations, societatea care se ocupa cu conservarea tabletei, a declarat ca va continua cercetatarile in acea zona si ca este posibil ca pana la sfarsitul anului sa prezinte publicului descoperirea.

Citeste si:

Cine este miliardarul care construieste Titanic 2: "Va fi realizat astfel incat sa nu se scufunde"

 

Sursa: Daily Mail

VIDEO PROTVPLUS.RO