Apicultura din SUA este amenintata de un parazit. Mustele care transforma albinele in ZOMBI

Ultima actualizare: 03-11-2012 08:29
albine

Un apicultor din statul Washington a descoperit ca albinele sale sunt infestate cu un parazit care transforma insectele in zombi, fortandu-le sa zboare noaptea si sa se invarta in aer pana la moarte. 

Conform postului TV din Noua Zeelanda "3 News", care citeaza The Seattle Times, expertii sustin ca acest parazit care afecteaza albinele a reusit sa patrunda in statul american Washington. "Am inceput sa fac glume cu copiii mei, spunandu-le ca apocalipsa zombie incepe la noi acasa", a declarat Mark Hohn, un apicultor aflat abia la inceput, care a descoperit infectia in casa sa din Seattle.

Dupa ce s-a intors dintr-o mica vacanta, el a gasit multe dintre albinele sale moarte, pe jos, in timp ce altele zburau in cerc, cazand apoi pe podea. Atunci si-a adus aminte ca a citit la un moment dat despre "albinele zombi", asa ca a adunat cateva dintre insectele bolnave si le-a trimis la analize. O saptamana mai tarziu, el a avut confirmarea infestarii cu niste muste-parazit. Este primul caz de acest gen identificat in statul Washington.

Cel care a descoperit prima data acest parazit este biologul John Hafernik de la Universitatea din San Francisco, in 2008. El a construit un website pentru a recruta apicultori de genul lui Hohn si sa creeze in acest fel o harta a infectiei din SUA. Au mai fost raportate cazuri in Oregon si Dakota de Sud.

Cei de la The Seattle Times spun ca viata unei muste care transforma o albina in zombi aduce aminte de filmul "Alien". O femela de dimensiuni foarte mici aterizeaza pe spatele unei albine si ii injecteaza oua in abdomen. Apoi, aceste oua se transforma in larve. "Pur si simplu, aceste larve devoreaza interiorul albinei", spune Hafernik. Dupa ce consuma gazda, larva formeaza o capsula care arata ca un bob de orez maroniu. Acesta este stadiul in care Hahn si-a gasit albinele. Apoi, in 3 sau 4 saptamani, mustele-parazit ajung la maturitate.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO