Adevarul despre "mamutul din Siberia". Cel care a filmat spune ce se vede in realitate in imagini

Dată publicare: 14-02-2012 08:43
Dată actualizare: 05-11-2012 03:10


Mamut

Saptamana trecuta publicatia britanica The Sun a postat un video cu un mamut care ar trece un rau din Siberia. Filmarea ar fi fost facuta vara trecuta in regiunea Chukotka Autonomous Okrug de un oficial al guvernului rus.

Imaginile au facut de atunci inconjurul planetei si au fost preluate de mai toate publicatiile din lume. Entuziastii - care cred in Big Foot sau monstrul din Loch Ness - au fost ferm convinsi ca aceasta este dovada ca animale necunoscute sau considerate disparute inca exista in regiuni retrase de pe Pamant.

 

Pe de alta parte, existau si voci care spuneau ca filmarea ar fi o farsa. Imaginea este blurata intentionat, au spus acestia, iar mamutul a fost “montat” peste o filmare deja existenta a locului respectiv.

Mai existau si cei care spuneau ca - si aici putem sa-i includem si pe o mare parte din utilizatorii nostri - animalul ar fi un urs cu un peste foarte mare in gura. Asta ar explica marimea, forma si culoarea blanii animalului.

Apoi au venit expertii care au pus si ei la indoiala autenticitatea imaginilor filmate in Siberia. Derek Serra, specialist in efecte speciale la Hollywood, a concluzionat ca “a fost blurat in mod intentionat”.

Iar Serra nu este singurul expert care ar putea sa faca lumina in acest caz. Un altul este Ludovic Petho. Cu siguranta nu ati auzit numele lui, insa s-ar putea sa-i fi vazut munca. Milioane de de oameni au facut-o daja. Este cel care a filmat “mamutul”, insa pe raul Kitoy din Siberia, in Muntii Sayan, in vara lui 2011. Numai ca mamutul lipsea din peisaj. Cu alte cuvinte, peste imaginile filmate de el si blurate a fost montat mamutul lanos.

Petho nu este un oficial al guvernului rus, ci scriitor si cameraman. Acesta a filmat imaginile in timpul unei excursii de 10 zile in care a mers singur, ca parte a unui proiect video despre bunicul sau care a scapat in lagarul siberian POW in 1915 si a mers pe jos pana in Budapesta.

“Nu imi amintesc sa fi vazut un mamut; erau ursi, caprioare si nisip”, a glumit Petho pentru publicatia online Life’s Little Mysteries. “Insa nici un mamut lanos. Nu am stiut ca filmarea mea a fost folosita pentru aceasta farsa”. Petho a mai spus ca imaginile originale sunt disponibile pe YouTube din iulie 2011. 

Sursa: LiveScience


VIDEO PROTVPLUS.RO