A vrut sa scape de vechiturile din garaj, dar a gasit o capodopera pierduta a picturii. Pretul pe care il poate obtine pe ea

Ultima actualizare: 15-06-2017 00:00
tablou Jackson pollock
Facebook.com

Un tablou crezut pierdut al lui Jackson Pollock a fost gasit in garajul unui american din Arizona.

Un barbat din Scottsdale, Arizona, care voia sa se retraga la pensie si s-a apucat sa isi vanda vechiturile din garaj ar putea sa fi dat lovitura. Omul a rugat un vecin sa duca la evaluat un poster cu autograf cu echipa L.A. Lakers. Evaluatorul i-a spus ca poate lua pe el cel mult 300 de dolari, dar s-a oferit apoi sa vina si sa se uite si la restul lucrurilor din garaj. Nu mica i-a fost mirarea cand a dat peste mai multe tablouri, dintre care unul ar putea sa ii apartina lui Jackson Pollock - caz in care valoarea sa la licitatie e de ordinul milioanelor de dolari.

Dupa o investigatie amanuntita, evaluatorul a ajuns la concluzia ca sora vitrega a barbatului, care ar fi fost prietena cu mai multi artisti, printre care si Pollock, ar fi sursa picturii. Insa autentificarea operei l-a mai costat inca 50.000 de dolari - pret care a inclus si curatarea sa, deoarece culorile au fost acoperite de un strrat cenusiu, cel mai probabil din cauza ca s-a fumat intens in incaperea unde a stat pictura.

In final, expertii au confirmat ca e vorba de o opera crezuta pierduta, datand din anii 1945-1949. "Am crezut ca fac un atac de panica cand am aflat", spune autorul descoperirii.

Tabloul va fi scos la licitatie pe 20 iunie, pretul initial fiind de 5 milioane. Insa, potrivit CNN, se estimeaza ca opera lui Pollock ar putea fi vanduta cu 10-15 milioane de dolari.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO