Ce se intampla atunci cand murim. Un pacient ce a fost in moarte clinica a povestit in detaliu ce a simtit timp de 3 minute

Dată publicare: 08-10-2014 20:30
Dată actualizare: 11-10-2014 07:10


sala de operatii

Un studiu realizat in Marea Britanie de-a lungul ultimilor patru ani de zile a analizat cazurile a peste 2.000 de pacienti aflati in moarte clinica.

Cazul unei persoane, in schimb, a rasturnat toate ipotezele existente pana in prezent, scrie Independent.co.uk.

Analizand datele studiului condus de o echipa de doctori din Marea Britanie, acestia au descoperit ca in cazul unor pacienti intrati in moarte clinica exista o perioada mai mare de constientizare decat era crezut initial.

Daca pana acum cercetarile indicau faptul ca pentru o perioada de doar 20-30 de secunde creierul uman functioneaza dupa ce pacientul intra in moarte clinica, acum noile date revolutioneaza tot ceea ce s-a stiut pana acum.

Potrivit noilor cercetari, candidatii care au facut parte din acest esantion au avut perioade de pana la trei minute dupa declararea decesului, in care constientizau ceea ce se intampla in jurul lor.

Daca majoritatea celor care povesteau experientele din timpul unei morti clinice, atunci cand medicii se luptau pentru vietilor lor, prezinta o versiune halucinatorie, cazul unui pacient i-a uimit pe toti cei care au lucrat in cadrul acestui proiect.

Barbatul, povesteste doctorul Sam Parnia, profesor asistent in cadrul Universitatii New York, coordonatorul programului, a relatat medicilor fiecare detaliu dintr-un interval de timp de trei minute de la declararea mortii clinice.

In varsta de 57 de ani, barbatul spune ca a vazut tot ceea ce s-a intamplat in sala de operatii, dintr-un colt al incaperii, scrie The Telegraph.

“Stiam ca, in mod normal, creierul unui om nu poate functiona atunci cand inima se opreste. Dar in acest caz, constiinta sa a functionat pana la trei minute”, spune uimit doctorul Sam Parnia.

“Pacientul a descris cu precizie tot ce s-a intamplat in sala, dar cel mai important, a auzit doua sunete provocate de un aparat de monitorizare, care sunt produse la fiecare trei minute. Putem, in acest fel, intelege cat de mult a fost constient”, a mai adaugat coordonatorul studiului.

Medicii explica si faptul ca tot ceea ce a povestit barbatul chiar s-a intamplat.

Studiul a implicat 2.060 de pacienti din 15 spitale din Marea Britanie, Statele Unite ale Americii si Austria, iar rezultatele au fost publicate in jurnalul de specialitate “Resuscitation”. Dintre acestia, 46 la suta au amintiri scurte din timpul mortii clinice, noua la suta dintre ei au relatat faze ale trecerii dintre viata si moarte, in timp ce numai doi la suta dintre cei care au facut parte din studiu au descis amanuntit experientele lor pe o perioada de timp de pana la trei minute.

Acest studiu deschide calea viitoarelor cercetari in privinta experientelor de dupa moarte si a activitatii creierului uman. “Cercetatorii trebuie felicitati pentru finalizarea unui studiu atat de important”, a spus doctorul Jerry Nola, editorul jurnalului de specialitate care a publicat studiul.

Sursa: Independent.co.uk


VIDEO PROTVPLUS.RO