60 de milioane de oameni de pe glob sunt terifiati de ziua de azi.De ce e 2012 cel mai ghinionist an

Cina cea de taina

Superstitiosii nu au o zi prea buna astazi. Este vineri, 13, o zi de rau augur pentru ei. Insa vor fi extrem de nefericiti cand vor afla ca 2012 este un an cu multiple semne rele.

Astazi este prima zi de vineri din an cu data calendaristica 13 si vor urma alte doua, semn rau in traditia crestina. Noroc ca nu se intampla prea des sa avem trei zile de vineri, 13 pe an… Urmatorul an in care ne intalnim cu acest fenomen este 2026.

Cei care tremura de frica acestei zile si refuza sa paraseasca locuinta, pot fi consolati de faptul ca nu sunt singuri in aceasta situatie: mai mult de 60 de milioane de oameni de pe glob sufera de aceeasi boala.

Se crede ce aceasta teama exagerata de ziua de vineri, 13, are doua surse: frica de cifra 13 si de ziua de vineri, ambele fiind semne rele in teologia crestina.

13 a fost numarul de persoane care au participat la Cina cea de taina, iar Iuda, care l-a tradat pe Isus, a fost al 13-lea membru care s-a alturat grupului. Iar vineri a fost ziua in care Isus a fost rastignit.

Citește și
Mireasa la sedinta foto
O noua superstitie. Ce se spune atunci cand se rupe patul cu mireasa? VIDEO
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Altii spun ca superstitia ar avea alte origini. Dar indiferent de sursa, groaza este atat de mare incat multi oameni refuza sa-si paraseasca casele de frica accidentelor sau alte ghinioane, cum ar fi pierderea de bani.

Celelalte zile de vineri, 13 vor fi in aprilie si iulie.

Vineri 13 e o superstitie atat de dezvoltata, incat s-a gasit inclusiv un termen pentru cei care se tem de aceasta data. Unul impronuntabil ce-i drept, pentru ca fobia se numeste paraskevidekatriaphobia.

LEGENDE: Daca 13 persoane stau la masa impreuna, una dintre ele va muri in mai putin de un an. Turcii urasc atat de mult numarul 13 incat l-au scos aproape din vocabular. Multe orase nu au o strada cu numarul 13 sau un bulevard cu numarul 13. Sunt si cladiri ce au sarit cu numerotarea peste etajul al 13-lea.

Se spune ca daca ai 13 litere in nume, vei avea norocul Diavolului - Jack The Ripper, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore Bundy sau Albert de Salvo, toti criminali in serie si toti cu 13 litere in nume.

Originea superstitiei fata de numarul 13 este incerta, ba mai mult, egiptenii si chinezii considerau numarul ca unul norocos. In schimb, hindusii si vikingii se fereau mereu sa stea 13 oameni in aceeasi incapere, cu atat mai putin la aceeasi masa.

Atat in mitologia nordica, cat si in cea crestina apare o scena a unei mese cu 13 invitati. In varianta nordica, Loki, zeul inselaciunii si Hod, zeul orb al iernii l-au ucis la o asemenea reuniune pe Balder cel Bun, intruchiparea frumusetii si a bunatatii. Tot 13 au fost si la Cina cea de Taina, cu Iuda pe post de tradator.

In religia crestina, cele mai negre momente au avut loc intr-o vineri. Crucificarea lui Isus, marul oferit de Eva lui Adam, inceputul Potopului, distrugerea Templului lui Solomon si confuzia din Turnul Babel - toate s-au intamplat intr-o vineri.

LEGENDE: Niciodata sa nu-ti schimbi patul intr-o zi de vineri 13, vei avea cosmaruri. Daca iti tai unghiile intr-o vineri, o faci din tristete si suparare. Navele care pleaca din port vinerea au ghinion.

Ultima afirmatie e sustinuta de povestea navei HMS Vineri. Acum o suta de ani, guvernul Britanic s-a hotarit sa spulbere superstitia ca navele ce pleaca vineri au ghinion. O ambarcatiune a fost construita special si intitulata HMS Vineri. Au ales echipajul intr-o zi de vineri, au lansat-o la apa intr-o zi de vineri si l-au ales capitan pe Jim Friday (vineri). Prima calatorie a fost intr-o vineri si nimeni n-a mai vazut-o de atunci.

In Roma pagana, vineri era ziua executiilor.

Blestemul Templierilor. Romanul Codul lui Da Vinci vorbeste despre vineri 13 ca despre o zi cu conotatii negative ce provin dintr-o "catastrofa" de acum 700 de ani. Cavalerii Templieri, legendarul ordin al calugarilor razboinici, au fost arestati si torturati, dupa ce influenta lor devenise atat de mare incat regii vremurilor au considerat ca singura solutie este disparitia lor. Inceputa intr-o vineri 13, actiunea de reprimare a Templierilor a dus in urmatorii ani la executia a mai bine de 100 de persoane.

Compozitorul Gioachino Rossini se temea de numarul 13, asa cum se temea de ziua de vineri. Inconjurat de prieteni si familie, Rossini a murit in Noiembrie 1868, intr-o zi de vineri 13.

Cel mai cunoscut regizor si producator de filme thriller, Alfred Hitchcock s-a nascut intr-o zi de vineri 13. In mod ironic, daca ar fi trait 100 de ani, si-ar fi sarbatorit ziua tot intr-o zi de vineri 13.

Culmea, evenimentele majore au ocolit ziua de vineri 13, aproape orice alta zi a anului avand mai multe momente notabile. In 1972, echipa de rugby a Uruguay-ului a pierit intr-o zi de Vineri 13, cand avionul s-a zdrobit de Anzii Cordilieri, iar in 2006, o furtuna aparuta de nicaieri a pus orasul Buffalo la pamant.

Vineri 13 nu avea cum sa fie ocolita de Hollywood. Jason Voorhees este deja un personaj clasic al francizelor horror, fiind cunoscut drept ucigasul cu masca de hochei. 12 filme si numeroase carti au fost realizate sub aceasta franciza ce a contribuit la ideea ca vineri 13 este o zi blestemata.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Imaginea unei
Imaginea unei "zeite vii". Viata incredibila a unei fetite adorate de mii de oameni. GALERIE FOTO

Potrivit traditiei din Nepal, "zeita vie", numita Kumari, este inlocuita la primele semne ale pubertatii. Aceasta este venerata atat de hindusi, cat si de budistii nepalezi ca incarnare temporara a zeitei puterii, Taleju Bhavani.

O noua superstitie. Ce se spune atunci cand se rupe patul cu mireasa? VIDEO
O noua superstitie. Ce se spune atunci cand se rupe patul cu mireasa? VIDEO

Asa s-ar putea naste o noua superstitie in materie de nunti, asta daca nu cumva exista deja si noi nu am auzit de ea. 

O imagine care te face sa pui furculita jos. Cum vrea PETA sa schimbe o traditie veche din 1621
O imagine care te face sa pui furculita jos. Cum vrea PETA sa schimbe o traditie veche din 1621

Pe 24 noiembrie americanii sarbatoresc anul acesta Ziua Recunostintei, iar reprezentantii PETA s-au gandit sa le faca un cadou care sa-i puna pe ganduri.

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.