10 ani de cercetare, milioane de oameni chestionati, un singur raspuns: fericirea poate fi cumparata

Dată publicare: 05-07-2012 16:43
Dată actualizare: 29-07-2012 18:56


fericire

Ce-ai face daca te-ai trezi astazi cu 1 milion de dolari? Poate primesti o mostenire, poate castigi la loto sau poate gasesti o geanta plina de bani la marginea drumului.

Primele ganduri care ne vin in minte este sa mergem la cumparaturi si sa achizitionam toate lucrurile minunate pe care ni le dorim.

Nu-i nimic rau in a-ti cumpara una-alta, problema este ca nu este nici foarte bine sa faci asta. Probabil primele lucruri pe care le cumparam - masini scumpe si case mari - nu ne vor face mult mai fericiti. Cand iti folosesti banii pentru a-ti cumpara lucruri exclusiv tie, lasi fericirea de-o parte.

Exista o solutie in aceasta situatie: altruismul. Imparte si ajuta-i si pe altii. Poate in momentul in care te-ai gandit la milionul de dolari, o voce inceata ti-a rasunat in gand "as da o parte celor nevoiasi". Insa vocea este estompata de o mare a dorintelor ce iti aminteste de cat de bine ar arata casa sau ce haine iti poti cumpara.

O cercetare efectuata in ultimul deceniu ne sugereaza sa ascultam cu mai multa atentie si mai des la acea voce din capul nostru. De ce? Pentru ca daca ii ajuti pe cei din jurul tau, in loc sa te ajuti pe tine, vei avea parte de mai multa fericire.

Ca parte a cercetarii, un grup de oameni au primit in fiecare dimineata cate 5 dolari pentru a-i cheltui pana seara - fie pentru ei, fie pentru altcineva.

Seara, fiecare persoana care a participat la studiu era sunata si intrebata cat de fericita este. Cei care si-au cheltuit banii pentru ei erau la fel de fericiti ca inainte sa primeasca banii. Insa, cei care au cheltuit banii pentru altii, fie prin cadouri pentru rude sau prieteni, fie donand bani pentru cei nevoiasi, au fost mai fericiti decat cei care au cheltuit pentru ei.

Acelasi lucru s-a intamplat peste tot in lume. Din Canada pana in Uganda, din India pana in Africa de Sud. Banii dati pentru altcineva sunt legati de fericirea interioara.

Nu e costisitor sa fii fericit! Beneficiile de a da pana si 1 leu pe zi se resimt intr-o stare interioara mai buna. Nu trebuie sa fim miliardari si sa donam sume exorbitante de bani, ne putem cumpara fericirea putin cate putin.

Este vreun lucru in viata ta de zi cu zi care poate fi sacrificat macar o data pe saptamana? Poate chiar acum tii in mana o cana de cafea. Poate o sa-ti fie greu sa renunti la ea, dar la sfarsitul saptamanii vei fi mai fericit.

Sursa: CNN


VIDEO PROTVPLUS.RO