Foști miniștri în guvernele PSD-ALDE candidează acum pentru un loc în Parlament sub sigla PNL

×
Codul embed a fost copiat

Pe ultima sută de metri, partidele își pun la punct listele de candidați pentru viitorul Parlament. Social democrații au lăsat nume vechi pe dinfară și au convins câțiva specialiști din sănătate să-și declare adeziunea.

În cealaltă tabără, PNL au împărțit locurile între actualii parlamentari și membrii Guvernului. Printre liberali se află și politicieni care au plecat de la PSD și ALDE, iar acum primesc șansa unui nou mandat.

Președintele PSD s-a lăudat de la sediul central cu o nouă achiziție. Doar că i-a greșit numele.

Marcel Ciolacu, președinte PSD: "Vi-l prezint pe domnul profesor doctor Ambrozie Leonard".

Leonard Azamfirei, rectorul universității de medicină din Târgu Mureș, va deschide lista senatorilor PSD din acest oraș. La Camera Deputaților, Vasile Gliga, un deputat căruia agenția de integritate i-a interzis să mai candideze, și-a impus fiica.

Citește și
Ludovic Orban
Ludovic Orban şi Violeta Alexandru deschid lista de candidaţi a PNL Bucureşti la Camera Deputaţilor
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Vasile Dincu, președinte Consilul Național PSD: "La noua noastră filozofie vorbim mai degrabă despre bătălia dintre mediocritate şi excelenţă. Excelenţa poate să anuleze, de exemplu, acest criteriu al rudeniei, dar numai când este vorba de o excelenţă."

PSD defilează în aceste alegeri și cu alți specialișți veniți din afară partidului. După Alexandru Rafila, social-democrații l-au cooptat și pe medicul Streinu Cercel. Părerile celor doi au fost deseori divergente în privința testării în masă a populației sau a mijloacelor de prevenție.

Marcel Ciolacu, președinte PSD: "Dacă am gândi cu toții la fel, cred că ne-am plictisi".

Streinu Cercel, candidat PSD: "Nu consider că trebuie să demisionez de la Matei Balș, sunt pacienți internați acolo care au nevoie de suportul meu ca specialist în boli infecțioase. Când voi deveni membru al Parlamentului României, voi folosi această funcție".

Văzut deseori la sediul central al PSD, liderul sindicatului polițiștilor, Dumitru Coarnă, va candida la Parlament pe listele acestora de la Călărași.

Alegeri parlamentare 2020. Cine sunt candidații anunțați de PNL 

 

În tabăra liberalilor, membrii Guvernului și-au găsit loc rapid. Șeful cancelariei, Ionel Dancă, este al doilea pe lista de deputați în Vrancea, după ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan.

Costel Barbu, secretarul general adjunct al Guvernului, este cap de listă la Teleorman, pentru Camera Deputaților, deși, în 2014, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru ultraj, iar în 2015, pentru incompatibilitate.

Pe lângă ei, alți 15 miniștri sunt pe liste. Monica Anisie candidează la Senat, Violeta Alexandru la Camera Deputaților.

Premierul Ludovic Orban: "Activitatea guvernamentală nu va fi afectată. Miniștrii își exercită prerogativele fără să afecteze necesitățile din domeniul pe care îl conduc.”

Surpriza a venit însă de la Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, cel care a făcut pasul de la cariera militară la cea politică.

Nicola Ciucă, candidat PNL: "Nu am făcut politică, nu știu foarte multe lucruri despre ce înseamnă să faci politică cu adevărat, în schimb sunt în măsură să fac lucruri așa cum am făcut în carieră mea de militar".

Foști miniștri PSD-ALDE sunt acum ... liberali

 

Liberalii au găsit locuri pe liste și pentru parlamentarii care i-au sprijinit în momente cheie, cum ar fi votul pentru moțiunea de cenzură împotriva Vioricăi Dăncilă, dar care atunci erau în tabăra adversă, respectiv PSD-ALDE.

Este și cazul foștilor miniștri din guvernele PSD-ALDE Viorel Ilie, Toma Petcu, Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu, care acum au primit șansa de a rămâne în Parlament, sub sigla PNL.

Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu sunt doi foști membri ALDE, care s-au mutat apoi la Pro România, iar în final au ajuns în PNL.

Daniel Constantin - despre care fostul său coleg de la ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spunea că este ”manelistul politicii românești” - a fost președinte al Partidului Conservator, înființat de Dan Voiculescu, apoi a trecut la ALDE și a ocupat funcții de ministru în guvernele PSD conduse de Victor Ponta, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose.

Acum, el candidează pentru un loc de parlamentar pe lista PNL Argeș.

De asemenea, Sorin Cîmpeanu este un vechi colaborator al lui Victor Ponta, fiind și ministru în Guvernul Ponta. El candidază la Senat, fiind numărul doi pe lista PNL București.

Ambii au fost dați afară din Pro România după ce l-au ”trădat” pe Ponta și au votat învestirea Guvernului Orban, astfel că au fost răsplătiți ulterior de PNL.

 

De asemenea, Toma Petcu a fost ministru al Energiei în Guvernele PSD-ALDE conduse de Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, după ce a ocupat funcțiile politice de copreședinte al organizației ALDE din Giurgiu și totodată vicepreședinte al ALDE la nivel național. Acum, el este pe primul loc pe lista de Senat la PNL Giurgiu.

 

Viorel Ilie a fost ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, fiind susținut de ALDE, pe numele căruia DNA a cerut începerea urmăririi penale şi pe care premierul Mihai Tudose a vrut să îl remanieze.

Cu toate acestea, el a fost susținut de Tăriceanu și ALDE atât în Guvern, de unde nu a vrut să demisioneze, cât și în Parlament, în fața acuzațiilor DNA, astfel că procurorii anticorupție nu au putut să înceapă urmăritea penală.

 

Potrivit procurorilor, el era suspectat de “aranjarea” unui concurs pentru angajarea de funcţionari publici pe funcţii contractuale, astfel încât anumiţi candidaţi agreaţi de conducerea ministerului să ocupe funcţiile, în detrimentul altora.

Acum, Viorel Ilie este pe locul 2 pe lista PNL Bacău la Camera Deputaților.

Toate partidele trebuie să depună oficial listele de candidați până în 22 octombrie. Alegerile parlamentare ar urma să aibă loc în 6 decembrie.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Adrian-Streinu Cercel și-a anunțat candidatura la alegerile parlamentare pe lista PSD
Adrian-Streinu Cercel și-a anunțat candidatura la alegerile parlamentare pe lista PSD

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat, duminică, că profesorul Adrian Streinu - Cercel, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş' se va alătura listei de candidaţi social-democraţi pentru viitorul Parlament.

Ludovic Orban şi Violeta Alexandru deschid lista de candidaţi a PNL Bucureşti la Camera Deputaţilor
Ludovic Orban şi Violeta Alexandru deschid lista de candidaţi a PNL Bucureşti la Camera Deputaţilor

Premierul Ludovic Orban şi ministrul Muncii, Violeta Alexandru, vor deschide lista liberalilor bucureşteni la Camera Deputaţilor, la alegerile parlamentare din acest an, iar ministrul Finanţelor Florin Cîţu este pe primul loc pe lista pentru Senat.

Tomac deschide listele PMP pe Bucureşti la Camera Deputaţilor, Diaconescu - la Senat
Tomac deschide listele PMP pe Bucureşti la Camera Deputaţilor, Diaconescu - la Senat

PMP a depus, sâmbătă, la Biroul Electoral Municipal listele pe Bucureşti ale candidaţilor la parlamentare, la Camera Deputaţilor lista fiind deschisă de Eugen Tomac, preşedintele formaţiunii, iar la Senat, de Cristian Diaconescu.

Emanuel Ungureanu este primul pe lista USR Buzău la Camera Deputaţilor
Emanuel Ungureanu este primul pe lista USR Buzău la Camera Deputaţilor

Alianţa USR PLUS Buzău şi-a desemnat candidaţii pentru alegerile parlamentare, lista la Camera Deputaţilor fiind deschisă de Emanuel Ungureanu şi cea de la Senat, de Mihai Răzvan Moraru.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. Nu sunt victime | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. Nu sunt victime | VIDEO

O explozie a avut loc, vineri dimineață, la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.  

Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor
Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.