Ultima zi în care masca de protecție este obligatorie în exterior. Cum a arătat vineri centrul vechi din Capitală

Dată publicare: 14-05-2021 18:24
Dată actualizare: 14-05-2021 19:18


Sunt mulți cei care sărbătoresc deja măsurile de relaxare anunțate joi seară de președintele Iohannis, măsuri ce vor intra în vigoare de la miezul nopții.

De sâmbătă, purtarea măștii în aer liber nu mai este obligatorie cu câteva excepții, putem circula liberi noaptea, iar de la 1 iunie vom putea să mergem și la spectacole în interior, vom putea să luăm masa la restaurant și să mergem la un concert.

Premierul a postat un clip menit să ilustreze cât de mult ni se va schimba viața peste doar câteva ore.

În ultima zi în care masca de protecție este obligatorie, relaxarea s-a simţit peste tot.

 

Aşa arăta centrul vechi al Capitalei la ora prânzului.

„A fost o surpriză, parcă aşa, din scurt, ne aşteptam să mai dureze şi restricţiile”, a spus o tânără.

Primele măsuri de relaxare intră în vigoare de sâmbătă. Însă doar în spațiile publice deschise, nu şi în interior.

Când mergem pe stradă, de pildă, nu vom mai fi obligaţi să purtăm masca de protecție, însă dacă intrăm în zone aglomerate, precum pieţe târguri gări staţii de autobuz sau chiar centrul vechi al orașului, va trebui să ne punem din nou masca de protecție.

Dispar şi restricțiile de circulație pe timp de noapte, iar magazinele vor putea rămâne deschise până târziu. Nu şi terasele însă.

De la 1 iunie, vine al doilea val de relaxări. Stadioanele vor putea primi din nou spectatori, dar nu mai mult de un sfert din capacitate. Se reiau şi activitățile culturale, iar terasele, barurile şi restaurantele vor putea primi clienți vaccinaţi în interior.

Valentin Hristu, reprezentant club: La 1 iunie sperăm că vom putea primi clienţi vaccinaţi la capacitate 100%, personalul nostru e vaccinat.
Reporter: Ce faceţi dacă vine o familie, un cuplu, în care un membru e vaccinat, celălalt nu e vacciat?
Valentin Hristu, reprezentant club: Va fi o situaţie dificiala pentru acea familie. Refuzăm politicos situaţia în care vor să participe în interior, terasa e deschisă oricum.

Deşi guvernul a pregătit primele măsuri de relaxare, condiția rămâne vaccinarea.

Florin Cîțu, premierul României: „Dacă vaccinarea nu merge în direcția corectă, putem să tragem și frâna de mână, până la urmă nu putem să ne jucăm cu acest lucru.”

În funcţie de situaţia epidemiologică şi de gradul de vaccinare, alte măsuri de relaxare ar urma să fie luate de la 1 august.


VIDEO PROTVPLUS.RO