Situație gravă în România din cauza Covid-19. Cimitirele sunt pline, iar familiile abia apucă să își plângă morții

Ultima actualizare: 21-10-2021 20:32

De la o zi la alta, România se confruntă cu imagini și drame tot mai apăsătoare.

Cimitire pline, în care groparii au ajuns să sape până la marginea șoselelor locuri de veci, familii disperate care abia apucă să își plângă morții și liste de așteptare pentru înmormântări. De aproape două săptămâni numărul celor răpuși de Covid continuă să crească. Și joi, autoritățile au raportat 448 de decese și peste 16.000 de infectări.

Imaginile de la marginea orașului Slobozia par desprinse din Iad. De câteva zile cimitirul care se află aici a devenit neîncăpător pentru cei răpuși de Covid. Zeci de mormane de pământ arată câte gropi urmează să fie ocupate. Peste tot sunt morminte proaspăt făcute.

Bărbat: ”Nu ne așteptam să fie așa până la capăt. Nu credeam că ajunge în asfalt. Când am venit a treia zi am văzut iar unul lângă fată. Ia uite și colo și colo.''

La cimitirul din Slobozia au fost deja săpate peste 20 de gropi în care vor fi înhumați cei care și-au pierdut viața din cauza coronavirusului. Numărul morților este atât de mare, încât groparii nu reușesc să termine la timp locurile de veci doar cu lopețile. Tocmai de aceea aici a fost adus un miniexcavator.

În fiecare zi, sicrie cu oameni răpuși de boală se înșiră aici. Este numai suferință și neputință.

Într-un colț, o familie își plânge mortul. În cazul celor uciși de virus, sicriele sunt sigilate, iar cei care le lasă în groapă poartă combinezoane. Rudele împietrite de durere nici măcar nu își pot lua rămas bun așa cum se obișnuia înainte de pandemie.

Câțiva metri mai departe, aceeași durere surdă este trăită de o altă familie.

Femeie: ''Ieri erau la capelă patru morți. Din prostie, d-aia nu se vaccinează, că au auzit pe cutare că nu trebuie. Când o să fii pe patul de spital atunci o să regreți și cu asta am terminat.''

Toată lumea ajută. Au venit inclusiv muncitori de la Direcția de Administrare a Domeniului Public, pentru că singurii gropari nu făceau față.

Muncitor: ”Am ajuns să sap gropi. Trebuie să facem, să ajutăm lumea aici.''

Valeriu Roșca: ”Săpăm de două zile, fără oprire. Alaltăieri au fost îngropate nouă persoane, ieri au fost îngropate opt persoane.''

Imagini de groază vin și de la Oradea, unde familiile așteaptă și o săptămână să își îngroape rudele răpuse de Covid. Venit din Statele Unite pentru înmormântarea mamei, un bărbat a fost pus pe lista de așteptare.

Fiul decedatei
: ”Era răcită, tușea puțin. Evita faptul că trebuie să ajungă la doctor, că nu are încredere, cum nu au mulți. Mai era și un lucru cu care eu n-am fost de acord, faptul că n-a vrut să se vaccineze.”

Groparii au ajuns la mare preț. Pentru că cei pe care îi avea nu reușeau să se descurce, administrația a promis 3.000 de lei, în mână, celor care vin să se angajeze pentru această muncă.

Liviu Andrică, director Administrația Domeniului Public Oradea: "Unii spun: ”Domnule, ați ajuns să dați la un gropar, să aibă un gropar un venit de 3.000 de lei”. Da, astăzi, groparul este la mai mare preț decât oricare altă profesie, pentru noi."

448 de oameni au plecat dintre noi în ultimele 24 de ore. Printre ei și Episcopul Devei și Hunedoarei, infectat cu SARS-CoV-2. Preasfințitul Gurie a murit chiar înainte să fie transferat cu un elicopter la Târgu Mureș.

Emil Stoica, director Spital Județean Deva: ''Am făcut manevre de resuscitare timp de 45 de minute , dar nu au avut rezultat. A ajuns într-o fază în care cred că avea 75 – 80 la sută afectarea pulmonară/''

Și în București, în jurul spitalelor, familiile își plâng morții răpuși de virus. Un bărbat puternic și mereu cu zâmbetul pe buze s-a stins după mai bine de o lună de chinuri, ne spune soția. Biata femeia a sperat până în ultima clipă că o să îl aducă acasă, mai ales că urmau să aibă un nepoțel. Bărbatul avea doar 43 de ani și nu era vaccinat.

Rudă: ”Ce să îmi doresc? Să vină acasă înapoi, lângă familia lui, lângă fata lui, că are nevoie de el. Cel mai vesel om posibil, plin de viață, puternic, muncitor. Nu am crezut vreo clipă că el o să moară, de asta a rezistat și cinci săptămâni intubat.”

Cumplit este că în spitale, în stare gravă, sunt acum aproape 2.000 de pacienți. Pentru ei medicii încearcă să facă imposibilul.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO