Situația Covid se înrăutățește. La „Victor Babeș” nu mai sunt locuri pentru bolnavii în stare gravă

Ultima actualizare: 05-08-2021 20:11

Dincolo de temerile firești și de nelămuriri, după câteva luni de acalmie, realitatea din spitalele de infecțioase începe să se schimbe. În rău. 

La Institutul Matei Balș din Capitală, secția de terapie intensivă se umple, iar la Victor Babeș nu mai există locuri pentru bolnavii de Covid în stare gravă.

Cei care au nevoie de ajutor sunt nevaccinati, unii dintre ei tineri, fără alte probleme de sănătate. ”Valul 4 va fi cumplit, dacă nu ne vaccinăm”, avertizează specialiștii.

La unitatea de primiri urgențe de la Balș, ambulanța a adus și o femeie care se simte foarte rău. Nici ea nu este imunizată: ”Mă durea îngrozitor de tare capul nu aveam forță absolut deloc”.

În acest moment, mai mult de jumătate din locurile de terapie intensivă de la Matei Bals sunt ocupate. Mulți dintre pacienți sunt intubați și ventilati mecanic. Ajung în astfel de situații, spun medicii, persoanele care nu sunt vaccinate.

Dr. Adrian Marinescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balș: ”Sunt mai mult persoane tinere, pentru că în general ei sunt nevaccinați. E un lucru care se vede din statistică; cei vaccinați ori se infectează mai greu ori dacă ajung să se infecteze fac forme ușoare''.

Și în curtea Spitalului Victor Babeș sună tot mai des sirenele ambulanțelor care aduc bolnavi cu infecția Covid. Nu mai este niciun loc liber pentru cei cu forme critice de boală.

Un tânăr de 37 de ani s-a stins aici în urmă cu câteva zile. Alarmant este că nu avea alte boli, însă era nevaccinat. Acum, doctorii își dau silința să țină în viață un altul care are 32 de ani.

Conf. dr. Simin Florescu, manager spitalul Victor Babeș: ”Sunt persoane care nu vor să accepte niciun fel de argument logic științific bazat pe realități imediate pe statistici. S-ar putea ca propria lor boală să-i convingă. Nu ne dorim acest lucru. Putem merge pe exemplul personal, noi medicii ne-am vaccinat familiile: copiii, părinții, doar nu eram toți medicii cu probleme psihice să ne vaccinăm familiile să le omorâm”.

În fața valului 4, persoanlul medical își adună iar forțele.

Dr. Irina Bâlea, medic specialist boli infecțioase: ”Trebuie să fim pregătiți, nu avem de ales”.

Raed Arafat, șeful DSU: ”Trendul este clar crescător și nu cred că se va opri. Soluția este vaccinarea. Sperăm să crească numărul vaccinaților”.

În ultimele 24 de ore au fost depistate 244 de cazuri noi. În ATI sunt acum 72 de bolnavi.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO