Sărbătoare fără distanțare. Mulți români nu au respectat restricțiile de Izvorul Tămăduirii, deşi preoţii i-au certat

Dată publicare: 07-05-2021 19:33
Dată actualizare: 07-05-2021 19:40


Bisericile au fost pline de Izvorul Tămăduirii, prima sărbătoare prăznuită după Paște. În această zi mare, „Vinerea luminată” credincioșii vin la slujbă și așteaptă să ia apă sfințită, considerată vindecătoare.

Unii nu au avut răbdare să stea la coadă și au încercat să ajungă mai repede în față, fără să mai păstreze distanța impusă de aceste vremuri complicate.

Sute de credincioși, nerăbdători să ajungă la apa sfințită, s-au îmbulzit la poarta Mănăstirii Nucet din Dâmbovița, care poarta chiar hramul acestei sărbători, Izvorului Tămăduirii.

Cu încredere în Dumnezeu și în vaccinul pe care l-au făcut, unii n-au mai ținut cont de nicio regula.

Credincioasă: "Suntem în siguranță, că suntem vaccinați".

Credincioasă: "Cum se vede, nu prea se păstrează distanțarea. Normal e la doi metri... Unde să ne mai dăm? Nu e loc".

Peste 2.000 de credincioși au ajuns și la Mănăstirea Dervent, din Constanța, la slujba oficiată Arhiepiscopul Tomisului.

Alte sute de credincioși au umplut potecile unei păduri din comuna Merișani, Argeș, ca să ia apa sfințită de la cele șapte izvoare din zonă, despre care se crede că sunt vindecătoare.

În Capitală, enoriașii s-au îngrămădit la butoaiele cu apă sfințită din curtea Manastiiri Radu Vodă. Jandarmii le-au ținut piept cu greu.

Dar au fost și biserici unde preoții, ajutați de forțele de ordine, au avut grijă ca oamenii să păstreze distanța. În Iași, de pildă, au fost montate culoare speciale. La fel și în Galați, acolo unde preotul i-a mustrat pe credincioșii care nu respectau regulile.

Preot: "Nu mai vorbiți între voi, stați la distanță. Ocupați toate spațiile! Suntem în plină pandemie, trebuie să respectăm normele".

Daca până acum doi ani oamenii luau apa sfințită chiar din izvor, anul acesta, din motive de siguranță, Arhiepiscopia Dunării de Jos a îmbuteliat aproape 20.000 de sticle pe care le-a împărțit enoriașilor.

Biserica Ortodoxă sărbătorește Izvorul Tămăduirii în fiecare an, în prima vineri după Paşte - Vinerea Luminată.

Potrivit legendei, doar în această zi din izvorul binecuvântat curge apa sfinţită, care le tămăduiește oamenilor rănile trupului și sufletului.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO