Rata de infectare cu coronavirus a scăzut la 16,13 în Capitală

Ultima actualizare: 26-10-2021 10:31
bucuresti
Shutterstock

Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile este, marţi, în Bucureşti, de 16,13 de cazuri la mia de locuitori, potrivit site-ului Direcţiei de Sănătate Publică.

În urmă cu o zi, rata de incidenţă a fost 16,24. Acum o lună, pe 26 septembrie, aceasta a avut valoarea de 4,35, potrivit DSP.

Incidenţa COVID a trecut de 6 la mia de locuitori pe 29 septembrie.

Restricții București și la nivel național. Ce persoane sunt exceptate de la regulile stricte
 

De luni se aplică noile restricții în București și în toată țara. Timp de o lună, doar cei imunizați anti-Covid sau cei care au o urgență vor putea să iasă din case după ora 22.

Toate magazinele se vor închide la ora 21. În premieră de la debutul crizei sanitare, vor fi acceptați în mall, instituții de stat, mari centre comerciale sau hoteluri numai cei vaccinați sau cei care au trecut prin boală în ultima jumătate de an. Nunțile și botezurile vor fi interzise.

După cinci luni de circulație nocturnă fără restricții, bucureștenii revin la carantina de noapte. Timp de o lună, între 22.00 și 05:00 vor avea voie să circule doar persoanele vaccinate sau trecute prin boală.

Mai sunt exceptați cei care au declarație pe propria răspundere că au o urgență, bine întemeiată, ori legitimația sau adeverința de la serviciu care să ateste că merg la muncă.

Magazinele și activitățile de prestări servicii, precum saloanele de coafură, vor fi închise de la ora 21.00.

Una dintre marile schimbări este că vom avea nevoie de certificatul verde, dacă suntem imunizați prin vaccin sau trecuți prin boala pentru a merge în orice instituție de stat, de pildă la primărie, la mall-uri, inclusiv hipermarketuri, în hoteluri ori în restaurante, ba chiar și dacă facem o vizită într-o clădire privată. Excepțiile sunt magazinele alimentare, farmaciile și benzinariile.

Vom avea nevoie de certificatul verde și dacă mergem în alte locuri publice: la cinema, la sala de sport, la sala de jocuri de noroc, dar și la locurile de joacă și piscine. Toate vor putea funcționa până la 30% din spațiul disponibil.

Certificatul verde nu este cerut pentru slujbele religioase, inclusiv în interior, unde se cere asigurarea unui spațiu de doi metri pătrați pentru fiecare persoană.

Restaurantele, cafenelele și terasele vor putea funcționa la jumătate din capacitate, dar numai până la ora 21.00. În rest, barurile și discotecile vor trage zăvorul pentru o lună, iar evenimentele private de orice fel precum nunți, botezuri, aniversari sunt interzise.

Iubitorii sporturilor trebuie să aștepte cel puțin o lună până când vor mai putea merge să privească o competiție “pe viu”. Competițiile se vor ține fără spectatori.

Creșele vor fi singurele care vor funcționa în următoarele 14 zile, restul - licee, școli și grădinițe, vor fi închise.

Regulile referitoare la certificatul verde nu se aplică și în cazul copiilor cu vârste mai mici de 12 ani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO