Primul caz de infecție cu noua tulpină de COVID-19 din Marea Britanie a fost confirmat în România

×
Codul embed a fost copiat

Noua tulpină a virusului descoperită în Marea Britanie a ajuns în România. Tulpina nouă a fost identificată la Matei Balş, la o tânără care susţine că nu a călătorit în străinătate.

 În timp ce doctorii se asteaptă ca în unităţile sanitare să ajungă şi alţi pacienţi cu aceeaşi tulpină, autorităţile fac ultimele pregătiri pentru a primi şi vaccinul Modernă. Este posibil ca acest lucru să se întâmple chiar la începutul săptămânii viitoare.

Femeia de 27 de ani, din judeţul Giurgiu, a ajuns la camera de gardă a Institutului "Matei Balş" duminică. Nu avea gust şi miros şi o dureau muşchii. Doctorii i-au prelevat testul şi pentru că avea simptome uşoare nu a fost internată, spun reprezentanţii spitalului. În prezent este în izolare acasă, sub supravegherea medicului de familie''

Alţi membrii ai familiei au fost diagnosticaţi şi ei cu SARS-CoV-2, iar Ministerul Sănătăţii a anunţat că dacă vor exisa suspiciuni vor fi analizate amănunţit şi probele prelevate de la ei. Direcţia de Sănătate Publică Giurgiu a făcut o anchetă în acest caz şi s-a contactat că niciuna dintre aceste persoane nu a călătorit în străinătate.

Acest caz deschide discuţia despre o transmitere deja comunitară a noii tulpini, inclusiv în România. Medicii se aşteaptă că numărul celor diagnosticaţi cu acestă mutaţie, mult mai contagioasă, să crească.

Citește și
Coronavirus România, bilanț 8 ianuarie. Aproape 660.000 de persoane s-au infectat cu Covid-19
Coronavirus România, bilanț 8 ianuarie. 4.841 de noi cazuri Covid-19 în ultimele 24 de ore
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

dr. Virgil Musta: ''O astfel de tulpină riscă să producă un al treilea val. Trebuie să fim foarte atenți.''

Vestea bună este ca vccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Pfizer BioNTech, care a ajuns şi în România, pare să funcționeze împotriva acestei mutaţii, arată un studiu de laborator realizat de Pfizer şi de cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității Texas, care a fost efectuat pe mostre de sânge donate de persoane vaccinate. Chiar dacă este vorba de rezultate preliminarii, care încă nu sunt publicate, specialiştii sunt încrezători.

Diferențele între vaccinurile Pfizer și Moderna


Pe de altă parte, la începutul săptămânii viitoare, ar putea ajunge în România şi vaccinul produs de Moderna, al doilea ser care a primit autorizaţie pentru Europa.

Autorităţile spun că cele două seruri sunt similare din punct de vedere al eficienţei, iar diferenţele sunt importante mai mult pentru organizarea logistică.

Studiile au arătat că serul Comirnaty are o eficacitate de 95 %, se poate administra celor care au împlinit 16 ani, cu rapel la 21 de zile şi se păstrează la o temperatra de -80 de grade.

Eficacitatea serului de la Moderna este de 94,1%. Se administrează după 18 ani, cu rapel la 28 de zile şi se poate păstra la -20 de grade.

Ambele vaccinuri sunt obţinute prin tehnologia bazată pe ARN mesager. Adică învaţă corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul.

Alexis Cochino, imunolog: ''Cele care se elimină rapid au un efect de scurtă durată, necesitând reefectuarea vaccinului. Cele care persistă mai mult oferă protecţie mai îndelungată. Sunt cazuri în care deşi nu persistă timp îndelungat oferă protecţie prin intermediul limfocitelor cu memorie care rămân în organism şi sunt capabile, în contactul cu virusul, să producă suficienţi anticorpi. Depinde de tipul vaccinului şi de ce componentă a mircobului este prezentată şi cât persista în organism.''

Pe de altă parte, în toată ţara a continuă atât imunizarea angajaţilor din sistemul de sănătate, cât şi pregătirea centrelor pentru cei care se vor imuniza în a doua etapă.

La un singur centru sunt programaţi peste 6.000 de angajaţi din 7 unități sanitare din sectorul 4. Ar trebui cel puţin 24 de zile pentru vaccinarea tuturor. Dar se adaugă peste 250 de medici de familie şi lucrători din cabineletele private din sector. Coordonatorul spune că nu va putea începe curând vaccinarea celor din a doua etapa''

Cei de la DSP spun că în capitala au fost identificate încă 40 de spaţii în care să se organizeze cabinete de vaccinare pentru persoanele cu risc mare de îmbolnăvi. În toată ţara vor fi peste 1000.


 

Pfizer/BioNTech este eficient şi împotriva noilor tulpini

 

Un nou studiu a ajuns la concluzia că vaccinul produs de Pfizer şi de BioNTech este eficient împotriva celor două tulpini noi de coronavirus care au apărut în Marea Britanie şi Africa de Sud, transmite vineri DPA, preluată de Agerpres.

Conform rezultatelor iniţiale ale studiului realizat chiar de Pfizer în colaborare cu University of Texas Medical Branch, este probabil ca vaccinul să aibă o eficienţă de 95% împotriva celor două tulpini noi, despre care se spune că se transmit mai uşor dar nu produc îmbolnăviri mai grave decât varianta originală a virusului.

Cercetătorii au desfăşurat o serie de teste asupra unor mostre de sânge recoltate de la 20 de pacienţi care au primit vaccinul Pfizer/BioNTech. Ei au descoperit că în sângele recoltat existau niveluri suficiente de anticorpi care acţionau şi împotriva acestor două tulpini.

Rezultatele confirmă ipoteza imunologilor conform căreia, chiar dacă virusul suferă mutaţii, vaccinurile din prezent ar trebui să-şi păstreze eficienţa.

Aceste rezultate au fost date publicităţii joi dar nu au apărut încă într-o revistă ştiinţifică şi nu au fost verificate de experţi independenţi.

Virusurile suferă în mod constant schimbări aleatorii ale materialului genetic. Unele astfel de mutaţii le oferă agenţilor patogeni noi avantaje – cum ar fi faptul că devin mai uşor de transmis.

În luna decembrie, o variantă a noului coronavirus denumită B.1.1.7 a fost detectată în Marea Britanie şi o altă variantă similară, 501Y.V2, a fost descoperită în Africa de Sud.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Studiu: Vaccinul Pfizer/BioNTech este eficient şi împotriva noilor tulpini virale
Studiu: Vaccinul Pfizer/BioNTech este eficient şi împotriva noilor tulpini virale

Un nou studiu a ajuns la concluzia că vaccinul produs de Pfizer şi de BioNTech este eficient împotriva celor două tulpini noi de coronavirus care au apărut în Marea Britanie şi Africa de Sud, transmite vineri DPA.

Coronavirus România, bilanț 8 ianuarie. 4.841 de noi cazuri Covid-19 în ultimele 24 de ore
Coronavirus România, bilanț 8 ianuarie. 4.841 de noi cazuri Covid-19 în ultimele 24 de ore

Coronavirus România, bilanț 8 ianuarie. Până astăzi, pe teritoriul României au fost confirmate 663.799 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19). 595.007 pacienți au fost declarați vindecați.

Ucraina închide şcolile şi restaurantele. Ce alte măsuri s-au impus pentru combaterea Covid-19
Ucraina închide şcolile şi restaurantele. Ce alte măsuri s-au impus pentru combaterea Covid-19

Ucraina a închis vineri şcolile, restaurantele şi sălile de sport, instalând un nou lockdown, mai strict, împotriva răspândirii noului coronavirus în această ţară cu 41 de milioane de locuitori, transmite Reuters.

Recomandări
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții

O persoană a murit și trei au fost rănite în explozia care a distrus un bloc din Craiova. Deflagrația a rupt pereții, iar o parte din primul etaj s-a prăbușit.  

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”
Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”

Sute de români blocaţi de marţi în Dubai după inundațiile istorice care au lovit Emiratele Unite Arabe au început să sosească în țară.