Ordonanța privind Uber, Bolt și Clever a intrat în vigoare. Primele reacții din trafic


Ultimul update: Joi 16 Mai 2019 08:33
Data publicarii: Joi 16 Mai 2019 07:59
Categorie: Stiri actuale

Deși la miezul nopţii a intrat în vigoare controversata ordonanţă împotriva aplicaţiilor de ridesharing, şoferii care le folosesc nu au fost speriaţi şi au ieşit pe teren.

Iar bucureştenii care au fost miercuri noapte în oraş au găsit uşor maşini folosind aplicaţiile de tip "Uber", "Clever" sau "Bolt".

Actul normativ prevede că șoferii care sunt prinşi că transportă persoane fără documente justificative pot fi amendați de la prima abatere.

Ministrul Dezvoltării a promis, atunci când a fost emisă Ordonanţa, că va reglementa aceste aplicații, dar până acum nu s-a întâmplat nimic în acest sens.

Şoferii care utilizează "Uber", "Bolt" sau "Clever" au onorat comenzile şi după miezul nopţii. Ei susţin că lucrează legal şi că nu se tem de această Ordonanță de Urgenţă.

Chiar şi după miezul nopţii, mulţi bucureşteni au preferat aplicaţiile de ridesharing, în detrimentul taximetrelor clasice.

"O să merg cu Taxify în seara asta acasă. Nu vreau să dispară acest mijloc de transport, mi se pare ideal pentru că este decent, nu ai nevoie să-i dai o şpagă".

"Am avut parte de situaţii neplăcute cu taximetriştii clasici, de aia de vreo 3 ani folosesc Uber sau Bolt".

Aparent taximetriştii au obţinut ce au dorit, după ce au blocat de câteva ori mai multe oraşe din ţară.

Reporter: Dumneavoastră sunteţi mulţumit că a intrat OUG în vigoare?
Taximetrist: Sincer, da. Nu mai fac concurenţă neloială, sunt ilegali, nu au niciun act asupra lor".

Ordonanţa anti-aplicatii prevede că în situaţia în care un şofer de la aplicaţiile Uber, Bolt, Clever va fi prins transportând pasageri, va putea fi sancţionat de la prima abatere. Nu de la a doua, aşa cum se întâmpla până acum.

Sancţiunile sunt extrem de dure. Şoferii pot rămâne fără plăcuţele de înmatriculare pentru 6 luni şi plătesc o amendă de până la 50.000 de lei. Atunci când a fost aprobată Ordonanţa, Ministrul Dezvoltării a promis că până pe 16 mai aplicaţiile vor fi reglementate printr-o alta ordonanţă.

Daniel Suciu, ministerul Dezvoltării (29 martie 2019): "În 2 săptămâni, maxim 3 vom avea un act normativ care să reglementeze activitatea de ride sharing."

Dar până acum nu şi-a ţinut promisiunea. Într-un răspuns oficial, ministerul Dezvoltării se justifică spunând că e vorba de „un domeniu complex, care necesita stabilirea unor soluţii juridice nediscriminatorii". Promite însă că va exista un act al ministerului Transporturilor care între timp a devenit iniţiatorul proiectului. Ar mai urma însă şi consultări publice.

”Având în vedere complexitatea domeniului și necesitatea stabilirii unor soluții juridice care să asigure un regim nediscriminatoriu pe piață, actul normativ va fi postat pe pagina de internet a Ministerului Transporturilor (inițiatorul acestui act normativ) și supus consultării publice, potrivit legii, imediat după finalizare”, a transmis Ministerul Dezvoltării.

Altfel spus, nu ştim când va fi adoptată noua ordonanţă.

Anca Gherle, reprezentant Clever: "Cu cât se prelungește situația și nu vom avea o ordonanța, șoferii vor fi descurajaţi și pasagerii nu vor găsi mașini. Nici acum nu găsim darămite când vor fi abuzuri."

Reprezentanții aplicațiilor de rride sharing spun că până acum au reușit să închirieze mașini pentru șoferii sancționați. În plus, i-au reprezentant în instanță cu avocați. Asta pentru că au fost cazuri izolate. Când însă numărul acestor sancțiuni va creşte, este puțin probabil să-i mai poată ajuta, așa că șoferii din aplicații ar putea fi pe cont propriu.

Reprezentanţii aplicatiilor lor se tem că taximetriştii vor organiza adevărate ambuscade pentru a-i prinde pe şoferii de Uber, Bolt sau Clever, pe care îi vor comanda chiar ei şi apoi vor chema poliţia.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ordonanța împotriva Uber, Bolt și Clever intră în vigoare. Sancțiunile sunt foarte dure
Ordonanța împotriva Uber, Bolt și Clever intră în vigoare. Sancțiunile sunt foarte dure
VIDEO PROTVPLUS.RO
Radu Mazare - AGERPRES
Radu Mazăre este în drum spre România, sub escortă. La ce oră va ateriza la Bucureşti
Autostrada Bucureşti-Braşov. Finanţare de 202,23 mil. lei pentru sectorul Predeal-Cristian
Parolă la intrarea în Târgovişte, la mitingul PSD de duminică. Reacția IPJ Dâmbovița
Bonă nepaleză, atacată de violator pe stradă, în Găești. Ce i-a spus bărbatul
Descoperire neașteptată făcută sub un autocar de polițiștii de frontieră din Galați
Vestul țării, lovit de o vijelie puternică. Un festival de muzică a fost oprit brusc
urmăriți prinși în Timiș
Doi tineri, urmăriţi internaţional pentru omor şi furt în Franţa, prinşi în Timiș
O mamă și-a spălat fetițele cu o soluție de curățat oile, pentru a le scăpa de păduchi
MITINGUL PSD: Un polițist îi cere parola unui șofer care vrea să intre în Târgoviște
Traseul lui Radu Mazăre din Madagascar până în România. Ce se întâmplă după aterizare
Un TIR cu cărămizi s-a răsturnat pe drumul european E574, în Olt
Un tânăr acuzat de omor s-a sinucis în arestul IPJ Bistrița