Ploile au făcut prăpăd în toată țara. Bilanțul ciclonului din Marea Neagră care a lovit România

Dată publicare: 19-06-2021 21:11
Dată actualizare: 19-06-2021 21:40


Este prăpăd în ţară după ploile din ultimele 24 de ore. Un bărbat a murit luat de viitură, iar altul este dat dispărut după ce podeţul pe care traversa a fost smuls de torenţii puternici.

Alți doi bărbați care participau la un concurs off-road s-au răsturnat cu mașina, într-o pantă, în mijlocul torenţilor. Unul dintre ei nu a supraviețuit, din păcate. Era campion național.

Cinci echipaje de la ISU Covasna şi ISU Bacău au intervenit rapid.

Leonard Bulai, prefectul judeţului Bacău: „Copilotul a fost găsit, este stabil, cu semne vitale, este la salvare în acest moment, dar pilotul maşinii a fost găsit fără semne vitale. Participau la un concurs de off-road organizat în Slănic Moldova."

Şi tot în judeţul Bacău, 12 muncitori au fost salvaţi, la limită, după ce au petrecut mai bine de 24 de ore izolaţi în mijlocul apelor. Meteorologii au extins până mâine seară avertizările de vreme extremă.

În maşina răsturnată se aflau două persoane. Una a reuşit să iasă, cealaltă este căutată de cinci echipaje de la ISU Covasna şi ISU Bacău.

Şi în Vrancea, 12 muncitori au fost înconjuraţi de ape. Oamenii au petrecut noaptea în mijlocul furtunii, dar au ţinut legătura cu echipele care veniseră să-i salveze.

Din cauza şuvoaielor puternice, orice greşeală în operaţiunea de salvare putea fi fatală.

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: „În cursul nopţii s-a încercat salvarea lor, nu s-a reuşit, şi era prea riscant, riscam să îi pierdem în timpul salvării."

Pentru că zona este înconjurată de vegetaţie, nici elicopterele nu au putut ateriza. Autorităţile au folosit o dronă pentru a evalua situaţia şi, într-un final, au reuşit să îi salveze pe muncitori.

Cel mai tânăr dintre ei are 16 ani, iar cel mai în vârstă, 70 de ani. Toţi muncitorii sunt din comuna Nereju şi lucrau la o exploataţie forestieră.

Muncitor: Acuma ne-au scos!
Reporter: Cum v-au scos?
Muncitor: Pompierii ne-au scos!
Reporter: Pe tiroliană, cum?
Muncitor: Da! Azi noapte. N-am dormit un ochi, dacă mă pun aicea, aicea dorm. Veneam din pădure, n-am avut timp să trecem apa, ne-a luat puntea şi ne-a fost frică să mai trecem, am intrat până aicea în apă şi m-am întors înapoi."

Claudiu Poiană, paramedic ISU Vrancea: „În decurs de 2-3 ore s-a reuşit ancorarea coardelor de salvare şi s-a început procesul de salvare al persoanelor”
Reporter: Ce au zis oamenii când i-aţi scos de acolo?
Claudiu Poiană: „Erau foarte bucuroşi, nu credeau că vor mai apuca ziua de mâine, dar noi ne-am făcut meseria şi am reuşit să-i salvăm."

Într-o altă comună, oamenii au rămas izolaţi după ce puntea pe care traversau peste râu a fost ruptă de viitură. Localnicii folosesc acum un funicular.

Apele dezlănţuite au rupt şi un pod de tuburi, iar localnicii îşi riscă viaţa şi traversează doar pe nişte scânduri aşezate peste un pod în construcţie.

Localnică: „A plouat, da, a distrus tot, chiar suntem izolaţi aicea la Nereju”
Reporter: „Și căraţi toate astea în spate?”
Localnică: „Da!”

Şi în Suceava, Neamţ şi Bacău s-a dezlănţuit potopul.

În Neamţ, un bărbat de 78 de ani a murit după ce a fost luat de viitură chiar din faţa casei. Ieşise pe uliţă împreună cu vecinii, iar apele furioase l-au înghiţit. Un alt bărbat de 65 de ani din localitatea Mănăstirea Caşin, Bacău, este căutat de aproape 24 de ore, după ce a dispărut, luat de viitură.

În judeţul Suceava, aflat sub cod portocaliu, mai multe gospodarii au fost inundate iar oamenii evacuaţi.

În Caraş-Severin, fulgerele au brăzdat cerul nopţii şi vântul a bătut cu putere.

Şi în sudul Olteniei a plouat ore în şir, iar hidrologii au emis avertizări de inundaţii.

De ploaia torenţială nu a scăpat nici Capitala. Mai multe străzi şi pasaje au fost inundate.

Locuitorii au primit un mesaj de avertizare RO-Alert, din cauza codului portocaliu. În Pipera şi Bragadiru străzile s-au transformat în lacuri.

Apa s-a infiltrat şi într-un supermarket.

Din cauza inundaţiilor, premierul i-a convocat pe toţi prefecţii în teleconferinţă şi le-a cerut să fie pregătiţi pentru cele mai rele scenarii. 

Premierul a somat responsabilii să rămână la serviciu


Florin Cîțu, premierul României: „Toată lumea trebuie să fie pregătită, nu ştim exact şi vom afla ce se va întâmpla în perioada următoare, şi aş vrea să fim precauţi, să ne pregătim pentru cele mai dificile situaţii, şi toată lumea rămâne în contact, nimeni nu pleacă nicăieri, nu ne luăm concediu, nu ne luăm liber zilele acestea, suntem toţi pregătiţi să intervenim în orice moment."

Aproape toată partea de sud-est a ţării se află sub avertizare de vreme extremă, iar meteorologii au prelungit codul portocaliu în patru judeţe din Moldova până mâine.


VIDEO PROTVPLUS.RO