UPDATE. Persoanele izolate de ape la Nereju au fost salvate. Cîțu: „Sunt în afara oricărui pericol”

Dată publicare: 19-06-2021 16:07
Dată actualizare: 19-06-2021 19:23


Raed Arafat

Echipele de intervenţie încearcă salvarea celor 12 persoane care au rămas izolate pe o insulă, într-o zonă forestieră de la Nereju, cu ajutorul unui sistem de tiroliană.

UPDATE ora 18.40. Premierul Florin Cîțu a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că cele 12 persoane care au rămas izolate din cauza apelor la Nereju au fost salvate.

---

Până la ora 16.00 s-a reușit evacuarea unui tânăr în vârstă de 16 ani şi a unei femei de 60 de ani, a informat, sâmbătă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea.

"Având în vedere situaţia de la nivelul localităţii Nereju, unde 12 persoane aflate într-o zonă forestieră au rămas izolate din cauza creşterii nivelului şi debitului râului Zăbala, (...) la acest moment, printr-un sistem provizoriu tip tiroliană, s-a reuşit accesul unui salvamontist către persoanele izolate. Urmează preluarea şi salvarea acestora din zona de pericol. S-a reuşit evacuarea unui minor în vârstă de 16 ani şi a unei femei de 60 de ani", a precizat ISU Vrancea.

Potrivit sursei citate, pentru gestionarea situaţiei de urgenţă, în cursul zilei s-au suplimentat forţele de intervenţie cu echipaje de la ISU Bacău şi ISU Covasna.

În prezent se acţionează cu 19 pompieri din partea ISU Vrancea, 11 salvamontişti ai Serviciului Salvamont, respectiv câte un echipaj din judeţele Vrancea, Bacău şi Covasna, opt jandarmi de la IJJ Vrancea şi SVSU Nereju cu cinci voluntari.

Cele 12 persoane, printre care şi trei femei, au petrecut noaptea în mijlocul apelor, după ce au fost izolate de viitură.

Din cauza condiţiilor meteo, nu s-a putut interveni pentru evacuarea acestora, astfel că au fost supravegheate pe durata nopţii, iar dimineaţă s-au reluat activităţile de salvare.

Arafat: Se acţionează pentru salvarea celor 12 muncitori de la Nereju

 

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat, sâmbătă, că se depun toate eforturile pentru salvarea celor 12 muncitori.

"La acest moment, legătura cu ei există, este o problemă a zonei pentru că e greu accesibilă, nu putem trimite utilaje să sprijine misiunea de evacuare, nu se poate intra decât cu maşini de teren sau pe jos către zona în care se află ei (muncitorii - n.r.). Pe cale aeriană, de ieri s-au făcut mai multe evaluări de către Inspectoratul General de Aviaţie. Ultima evaluare s-a făcut acum o oră. Nu putem intra în zonă pe cale aeriană pentru a-i scoate cu troliul, pentru că există elicoptere dotate cu troliu (...). Este o zonă cu plafoane joase, este o zonă montană şi elicopterele nu pot intra să execute astfel de misiuni în aceste condiţii, plus ploile torenţiale care sunt. Cu echipa suplimentară care s-a trimis, cu personalul care este acolo, facem tot posibilul să încercăm să-i scoatem, fără să le riscăm viaţa şi mai mult, până în noaptea asta (...). O echipă de la Salvamont Covasna va fi transportată de către ISU Covasna către locul intervenţiei. Cred că deja au început misiunea", l-a informat Arafat pe premierul Cîţu, în cadrul videoconferinţei cu prefecţii.

El a adăugat că în cursul nopţii trecute s-a încercat salvarea muncitorilor, însă nu s-a reuşit.

"În cursul nopţii s-a încercat salvarea lor, nu s-a reuşit, riscam să-i pierdem în timpul salvării. Astăzi s-au reluat operaţiunile, am mobilizat o echipă suplimentară de salvamont din Covasna. La acest moment, în judeţul Vrancea avem o echipă, plus colegii de la ISU şi de la Jandarmerie, care încearcă să îi evacueze. A fost o tentativă care a eşuat din nou, pentru că nu s-a putut întinde tiroliana să fie fixată, s-a mărit distanţa din cauza apelor, între locul unde sunt salvatorii şi locul unde sunt cei 12 muncitori", a explicat Arafat.

În context, oficialul MAI a informat că, în ultimele 24 de ore, inundaţiile au cauzat moartea unei persoane, o alta a fost dată dispărută, iar şapte au fost evacuate.

"Situaţia de ieri până astăzi, am avut, din păcate, un deces confirmat în judeţul Neamţ şi am avut un caz la Bacău, o persoană dispărută. Colegii de la ISU au continuat căutarea ei. Avem, la Bacău, şapte persoane care au fost evacuate pentru că exista un risc de inundare a locuinţelor lor. De altfel, judeţul Bacău a ridicat la trei nivelul de alertă Cod portocaliu în mai multe subunităţi, să facă faţă situaţiei de acolo, iar prin RO-ALERT au fost transmise şase mesaje de informare de alertare în patru judeţe, în Alba, Bacău, Cluj şi Vrancea", a menţionat Arafat.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO