Oamenii care folosesc zilnic metroul din București sunt expuși unui aer mai poluat decât cel de afară. Ce arată verificările
Bucureștenii care folosesc zilnic metroul sunt expuși unui aer mai poluat decât cel de afară, arată măsurătorile făcute de platformele pentru calitatea aerului.
Sistemele de ventilație sunt învechite și în multe stații sunt infiltrații de apă și depuneri de mucegai.
Singurele modernizări făcute de Metrorex la sistemele de ventilație au fost în 2019, doar în 6 stații. Responsabilii promit un sistem modern, chiar dacă nu știu excat ce presupune el.
Corespondentul PROTV: „Suntem în staţia Gara de Nord şi avem cu noi un aparat pentru măsurarea calității aerului. Când am coborât în subteran valorile particulelor în suspensie erau normale, în jurul valorii 20, pe măsură ce ne deplasăm pe peron valorile PM10 şi PM2.5 începeau să crească. Când am ajuns în staţia Piaţa Victoriei, PM10 era 80, ceea ce înseamnă că aerul este foarte poluat.”
Oana Neneciu - coordonator platforma aerlive: ”Este vorba de particule fine şi extrafine de praf încărcat cu diverse substanţe toxice care exista deja în jurul nostru, este vorba de faimoasele PM-uri, adică pulberi în suspensie cu diametrul între 1 şi 10 microni, cele mai mici sunt cele mai pericoloase pentru sănătatea noastră, căci intra în sistemul respirator”.
În stațiile mai vechi se pot observa infiltrații și depuneri de mucegai, iar mirosul înţepător este sufocant.
Directorul Metrorex, Mariana Miclaus, angajată a companiei de peste 30 de ani are şi explicaţie: ”Angajaţii noştri fac injecţii din depratementele ... cu spumă poliuteranică, dar după cum știți noi stăm cumva şi în apă”.
Deşi problema calității aerului de la metrou este cunoscută de ani de zile, conducerea Metrorex nu a făcut investiţii în sistemul de venitlatie în ultimii 6 ani. Conform directorului Metrorex, ultimele modernizări s-au efectuat între anii 2013-2019, în doar 6 staţii din cele peste 40 .
În vagoane, aerul devine tot mai greu de suportat pe măsură ce temperaturile cresc. Călătorii caută puțină răcoare și deschid geamurile. (Deschid și eu geamul) Să vedem însă cât de "curat" este aerul care intră.
Actualul director promite imbunatari la sistemele de ventilaţie fără a şti ce prresupune.
Mariana Miclaus - Director Metrorex: ”Modernizarea înseamnă să avem instalaţii cu tehnologia cea mai modernă”.
Reporter: Care este tehnologia cea mai modernă?
Mariana Miclaus - Director Metrorex: ”Tehnolologia cea mai modernă este tehnologia care este acum, n-aş putea să vă spun, ce înseamnă, adică probabil înseamnă o circulaţie bună a aerului, o colectare a ceea ce înseamnă, v-am zis filtrare a aerului”.
Beatrice Mahler – pneumolog: ”Sunt lucruri care sunt demonstrate deja pentru persoanele care trăiesc în Bucureşti, printr-un studiu care a fost făcut în urmă cu puţin timp, iar acele valori măsurate de dumneavoastră, indică un nivel de risc crescut. Un om care petrece 50 de minite sigur dezvolta alergii”.
Am încercat să obţinem un punct de vedere şi de la Ministrul Transporturilor, în subordinea căruia se afla compania Metrorex.
20% din populaţia Bucureștiului care foloseşte mijloacele de transport public alege metroul, iar cifrele sunt de la an la an în creştere.