România are o stemă nouă, dar multe instituţii nu au aflat. Şi banii vor fi schimbaţi


Ultimul update: Vineri 11 Ianuarie 2019 20:25
Data publicarii: Vineri 11 Ianuarie 2019 18:47
Categorie: Stiri actuale

Stema României are din nou coroana regală pe capul acvilei. De la 1 ianuarie, toate instituţiile statului sunt obligate să înlocuiască vechile însemne.

Chiar şi aşa, nu toţi responsabilii s-au grăbit să respecte legea promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, încă din 2016.

Stema conţine Coroana Regală pe capul acvilei - simbol al suveranităţii, Crucea care simbolizează originea creştină şi Buzduganul şi Sabia, care reprezintă independența.

Cele 5 grafice aflate pe scut reprezintă Țara Românească, Banatul, Transilvania, Moldova şi Dobrogea. Emblema cu Coroana Regală va apărea treptat şi pe banii noştri.

Reporter: Cat timp va dura procesul?
Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR: Nu e un termen, până când toate bancnotele în circulaţie vor fi schimbate, depinde de rodarea şi uzarea acestor bancnote. Nu va fi un cost suplimentar ca să grăbim acest proces.

Însă de la 1 ianuarie, toate instituţiile publice din România ar fi trebuit să aibă nouă stemă. Unele au respectat legea încă de anul trecut, altele nu.

În Timişoara, de pildă, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean susţine că a comandat de mult sigilii şi steme noi la Monetăria Naţională, dar a primit în schimb unele cu însemne vechi. Această greşeală a costat 20.000 de lei, din bani publici.

Aura Danielescu, inspector-sef ISJ Timiş: "Noi nu ne-am gândit să verificăm, ne vom readresa Monetăriei Naţionale, însă înainte le vom comunica că considerăm că se fac vinovaţi de această eroare."

În Consiliul Judeţean Timiş, toate birourile au steme cu Coroana Regală. Instituţiile subordonate însă le au pe cele vechi.

Nicolae Oprea, vicepreşedintele Coonsiliului Judeţean Timiş: "S-au comandat la o firmă specializată care lucrează împreună cu imprimeria. Vom căuta ca la instituţiile direct subordonate Consiliului Judeţean, atât instituţii de cultură cât şi spitale şi învăţământ unde se pune stema, să fie schimbată."

În judeţul Dolj, în unele instituţii, angajaţii au pictat pe stemele vechi de lemn - Coroana Regală de pe capul acvilei. Cei de la Primăria din Craiova abia acum fac demersuri să achiziţioneze ce trebuie.

Marina Andronache, purtător de cuvânt Primăria Craiova: "Aşteptăm noile steme, conform legii, pentru a fi plasate pe cele 11 sedii ale primăriei muncipiului Craiova şi în birourile din instituţii. Documentele nu au decât sigla muncipiului Craiova."

Istoricii spun că stema României a suferit de-a lungul timpului modificări după cum au vrut de cei din fruntea statului.

Ion Haţegan, istoric: "Stema de bază a fost cea din 1923, a funcţionat până în 47 după care Regimul Socialist a făcut o stemă a RPR-ului şi pe urmă modificată în timpul RSR-ului. La nouă stemă a României, după 90, s-a renunţat la coroana pentru că li se părea acelor domni că ea are legătură cu perioada regală a României, heraldiştii şi istoricii spuneau altceva, dar nu conta, aşa încât s-a renunţat."

Paşapoartele emise recent conţin deja stema cu Coroana Regală.

Ministerul de Externe reacţionează după ce stema României a fost acoperită cu steagul secuiesc
Ministerul de Externe reacţionează după ce stema României a fost acoperită cu steagul secuiesc
Stema României, acoperită cu steagul Ţinutului Secuiesc la Budapesta
Stema României, acoperită cu steagul Ţinutului Secuiesc la Budapesta
VIDEO PROTVPLUS.RO
Misterul din spatele morții unei femei din Prahova. Mărturiile cutremurătoare ale tatălui ei
O femeie din Prahova a murit izbită de tren. Mărturiile cutremurătoare ale tatălui ei
Accident provocat de șoferul unui BMW care „orbit de soare”. 3 persoane au fost rănite
Jaf filmat în Cluj. Doi bărbați sunt căutați după ce au furat obiecte de 2.000 de €
Polițist rutier din Brașov, prins luând mită de la un șofer. Ce i-a promis după un accident
Peste 160 kg de canabis, găsite de poliția din Oradea. Unde erau crescute plantele
Cum va arăta Spitalul Regional de Urgență Craiova. A primit avizul tehnico-economic
incendiu
O țigară aruncată la întâmplare a distrus subsolul unei clădiri istorice din Timișoara
Bucureşti, în topul oraşelor cu cel mai mare potenţial de dezvoltare din Europa
Copil cu probleme cardiace pedepsit în fața clasei. A fost pus să stea în genunchi
Mii de şoferi amendaţi în ultimele 2 zile. Regula nouă din Codul Rutier pe care o ignorau
De ce a încercat să îşi ia viaţa poliţistul din Caracal. Se mutase de numai o lună
Consiliul UE a confirmat numirea Codruței Kovesi în funcția de procuror-șef european