Bode a anunțat primele destituiri după tragedia de la Onești. Parchetul, sesizat pentru neglijență în serviciu

Dată publicare: 03-03-2021 19:06
Dată actualizare: 04-03-2021 08:54


Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a susținut o declarație de presă cu privire la cazul de la Onești, unde doi bărbați au fost luați ostatici și apoi omorâți.

"Tema declarației de presă o reprezintă concluziile preliminare privind evenimentul din 1 martie, de la Onești, precum și măsurile dispuse până în prezent. Doresc să adresez condoleanțe familiilor.

Pentru mine, din poziția de ministru al Afacerilor Interne, dar și ca cetățean, cel mai greu de acceptat este că în urma unor intervenții nu am reușit să salvăm viețile persoanelor.

Așa cum am transmis, vin cu rezultatul verificărilor preliminare. La această oră, desfășurarea evenimentelor este cunoscută, nu voi intra în alte detalii.

Cu privire la modul de implicare a conducerii IPJ Bacău, inspectorul șef și adjunctul: La comandă se afla adjunctul care s-a deplasat cu întârziere, minimizând importanța evenimentului. Cu toate că autorul a amenințat de mai multe ori, nu au fost dispuse măsuri legale. În contextul apelurile repetate la 112 ale autorului, nu s-au valorificat toate datele, nu s-a informat eșalonul superior pentru resurse multiple.

Cu privire la modul de implicare al șefului Poliției Onești și adjunctul său: A fost ignorat trecutul autorului, iar amenințările anterioare nu au fost documentate corespunzător. Nu s-au folosit datele din sursele deschise. Comunicarea cu autorul, înainte de negociator, a fost defectuoasă.

Măsurile de la fața locului au fost deficitare. Nu s-a acționat corespunzător în sensul izolării soției și limitării accesului autorului la anumite informații. Conducerea Poliției Onești nu a tratat adecvat inițiativa negociatorului pentru stabilirea unei relații de încredere.

Cu privire la modul de intervenție a rezultat că forțele au avut echipament corespunzător. Principala deficiență a fost cea privind relaționarea defectuoasă dintre factorii de comandă ce a dus la lipsa coordonării acțiunilor. Nu voi tolera deficiențe în sigurața cetățeanului, tocmai de aceea am dispus următoarele măsuri:

- Am dispus sesizarea unității de parchet cu privire la neglijență în serviciu privind modul de intervenție;

- Sesizarea unității de parchet cu privire la modul de soluționare a plângerilor depuse anterior;

- Înlocuirea inspectorului șef Bacău și a adjunctului acestuia;

- Înlocuirea șefului poției Onești și a adjunctului său.

Verificările continuă iar toate datele vor fi puse la dispoziția autorităților competente", a declarat șeful MAI.

Cum s-au comis crimele de la Onești

 

Luni, un bărbat a sechestrat doi muncitori într-un apartament din Oneşti care i-a aparţinut şi pe care l-a pierdut, iar după câteva ore i-a înjunghiat, ambii murind în urma rănilor suferite.

Agresorul a fost împuşcat în picioare de către poliţişti, fiind în continuare internat în spital.

Furia suspectului din Onești, care a recurs la gestul de o violență extremă, este urmarea unei situații mai vechi. Acum 10 ani, bărbatul și-a pierdut apartamentul în urma unei sentințe judecătorești.

Ani la rând a cerut să vadă documentul, deoarece el era plecat în momentul executării silite. Este, de altfel, același document pe care l-a revendicat în timpul luării de ostatici.

Tags: onești, mai,


VIDEO PROTVPLUS.RO