Localnic din Corbeanca: „Când nu o să-mi dea voie să ies din curte, poate o să mă vaccinez”

×
Codul embed a fost copiat

În fiecare zi bilanţul rece al victimelor Covid ne dă fiori: avem raportate peste 11.500 de infectări din 41.223 de teste, ceea ce înseamnă o rată de pozitivare de 28 la sută.

În spitale, la terapie intensivă, în camerele de gardă, dar şi pe holuri, se dă o luptă nedreaptă pentru oxigen. 1.750 de bolnavi sunt în ATI, iar alţii aşteaptă să li se elibereze un pat. În unele spitale medicii comasează secţii cu pacienţi non-Covid, ca să facă loc celor cu forme severe ale bolii.

În acest moment, la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală, sunt internați 129 de pacienți cu Covid și din păcate mulți dintre ei au forme severe ale bolii. Ca să facă loc acestor cazuri grave, în contextul în care cererile de internare sunt tot mai multe, conducerea spitalului a decis relocarea uneia dintre secții.

„Se află în apropiere de secția de terapie intensivă și atunci a fost relocată secția de neurochirurgie și segmentul respectiv de clădire a fost dotat și organizat cu 15 paturi de ATI, paturi cu ventilator. Este mai mult decât maximul posibil pe care îl poate asigura spitalul, dar încercăm să facem față”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Bagdasar Arseni.

Iar la Spitalul Județean din Buzău, din cauza valului mare de persoane care se prezintă la camera de gardă cu simptome de Covid, triajul s-a mutat pe holuri. De locuri libere la terapie intensivă nu poate fi vorba. Deși pacienți care au nevoie de oxigen sunt tot mai mulți. În lipsa locurilor, unii bolnavi își cumpără concentratoare de oxigen și se tratează singuri acasă. Greșit, atrag atenția medicii.

Citește și
covid rosu
Incidenţa COVID-19 în Bucureşti a înregistrat un nou record: 16,27 la mia de locuitori
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Când cineva are nevoie de oxigen, este evident că are o formă severă de boală. Care nu se rezolvă acasă, se rezolva strict în spital. Putem să discutăm de acele concentratoare de oxigen doar în momentul în care pacientul a avut o spitalizare pentru formă acută și rămâne cu un grad de insuficiență respiratorie și atunci, la indicația medicului, poate continua la domiciliu cu acest concentrator. Nu intră în discuție ca cineva care e la începutul bolii și care are nevoie de oxigen să stea acasă”, a transmis dr. Adrian Marinescu.

Pentru 25 de români grav bolnavi, salvarea a venit de la vecinii unguri. Alți cinci pacienți urmează să ajungă duminică, în Ungaria.

Toți pacienții români care au ajuns în mâinile medicilor din Debrecen și Szeged sunt internați în secția de terapie intensivă. Starea lor de sănătate este una stabilă, însă medicii de acolo rămân precauți. În zielele ce urmează, alți 30 de pacienți în stare gravă, vor ajunge în Spitalele din Ungaria.

Incidență uriașă în Corbeanca

Între timp, numărul îmbolnăvirilor crește în tot mai multe localități, iar harta României e roșie. În Corbeanca, de pildă, duminică a fost raportată o incidență de peste 23 de cazuri la mia de locuitori. Chiar și în aceste condiții, unii localnici nu iau în seamă pericolul. Cum este și cazul unui bărbat care, cu toate că are rude bolnave, nu vede vaccinarea o soluție.

Localnic: Cumnata e mai bine, sora nu prea e bine. Adică cu toată familia. Cum poți să spui forțează-mă să fac și obligă-mă să fac vaccinul.

Reporter: Dvs aveți vaccinul?

Localnic: Nu.

Reporter: Și nu vreți să îl faceți?

Localnic: Nu. Când o să fiu obligat, să nu mai îmi dea voie să ies din curte, poate.

Alții, și-au pus masca abia când au văzut că sunt filmați.

Localnic: Ținând cont că merg pe stradă...e un loc mai...

Reporter: Dar știți că e obligatorie?

Localnic: Știu că e obligatorie și știu și incidența care e la noi în Corbeanca.

Reporter: Și totuși nu vă e teamă?

Localnic: Teamă pot să spun că îmi este puțin, dar nu știu ce să zic...e o simplă răceală.

Județul Ilfov, care se apropie de 17 cazuri la mie, și Bucureștiul, cu o incidență de 16, 27, rămân județele cu cele mai multe îmbolnăviri.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Rata de incidenţă a COVID-19 a ajuns la 23,12 în Corbeanca, iar în alte cinci localităţi la peste 20 la mia de locuitori
Rata de incidenţă a COVID-19 a ajuns la 23,12 în Corbeanca, iar în alte cinci localităţi la peste 20 la mia de locuitori

Rata de incidenţă a COVID-19 cumulată la 14 zile a ajuns, duminică, 23,12 la mia de locuitori în Corbeanca, iar în alte cinci localităţi la peste 20, potrivit site-ului Prefecturii Ilfov.

Incidenţa COVID-19 în Bucureşti a înregistrat un nou record: 16,27 la mia de locuitori
Incidenţa COVID-19 în Bucureşti a înregistrat un nou record: 16,27 la mia de locuitori

Incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19 în București a înregistrat, duminică, 17 otcombrie, un nou record negativ.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.