Tătaru dezvăluie rezultatul discuțiilor privind legea carantinei. Cât trebuie să stea în spital pacienții asimptomatici

×
Codul embed a fost copiat

Senatorii s-au blocat în dezbateri şi ţin pe loc legea carantinei. Fără această lege, nu mai există pârghiile necesare pentru a-i determina pe bolnavii de Covid-19 să rămână în spitale sau măcar în casă, pentru a nu răspândi boala.

UPDATE 21:30 - Comisia juridică a Senatului a reluat, marţi seara, dezbaterea pe articole a proiectului privind carantina şi izolarea, după şase ore de discuţii tehnice informale pe texte cu ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru.

Senatoarea PNL Iulia Scântei, a prezentat în şedinţa Comisiei juridice textele agreate. Ea a precizat că votul asupra raportului comisiei va fi dat miercuri. Ulterior, raportul urmează să fie dezbătut şi votat în plenul Senatului.

UPDATE 20:50 - Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a dezvăluit, marți seară, care sunt rezultatele celor 6 ore de dezbateri de la Comisia Juridică a Senatului.

Potrivit lui Tătaru, legea carantinei și izolării i-ar putea obliga pe pacienții asimptomatici să stea internați în spital timp de 48 de ore, urmând ca ulterior aceștia să fie trimiși în izolare până la 14 zile.

Citește și
Marcel Ciolacu
PSD nu votează în Parlament Legea privind carantinarea până când Guvernul nu vine cu explicații
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

"Am participat la ședința Comisiei juridice, am adus argumentele ministerului și ale mele, ca profesionist. Sper ca în continuarea ședinței și votul care va urma să meargă pe același parcurs pe care l-am discutat, având în vedere carantina, izolarea, internarea în spitale. Internarea asimptomaticilor cu evaluare în maxim 48 de ore și decizia de izolare până la 14 zile, dacă ne referim la Covid. Iar pentru cei care sunt simptomatici, în funcție de simptomatologie, ei vor urma internarea în spital până la ameliorare, cu condiția că dacă este mai devreme decât cele 14 zile, să meargă în izolare până la cele 14 zile", a spus Tătaru, după ce a participat timp de șase ore la dezbateri.

Tătaru a menționat, de asemenea, că deși se vorbește foarte mult despre Covid, aceasta este o lege "care se referă la tot ce înseamnă sănătate publică în condiții de risc epidemiologic și biologic".

 

În ceea ce priveşte persoanele care şi-au făcut testul COVID-19, ministrul Sănătăţii a spus că acestea "stau în izolare până obţin rezultatul".

 

El a explicat şi cum se derulează procedura pentru pacienţii care au noul coronavirus.

"DSP-ul va fi cel care va da şi actul administrativ la 48 de ore - dacă se rămâne internat, dacă se pleacă la domiciliu în izolare. Medicul propune şi recomandă, decizia administrativă este luată de DSP", a precizat Tătaru.

Întrebat dacă cei care nu respectă izolarea, riscă sancțiuni, Nelu Tătaru a spus: "A rămas să se discute și aceste sancțiuni. Ele sunt specificate în legea 54, avem și un Cod penal, dar eu sper că prin această lege să ajungem la un numitor comun". 

Referitor la persoanele care vin în România din zone roșii, rămâne valabilă carantina obligatorie la domiciliu.

Nelu Tătaru, chemat la Parlament pentru a explica măsurile ce se impun

 

Aleşii l-au chemat la Parlament pe ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, să le explice de ce este nevoie de aceste măsuri. În tot acest timp, preşedintele a făcut din nou un apel către aleşi şi i-a avertizat că ar putea fi vinovaţi moral pentru zeci chiar sute de morţi, dacă mai amână votarea legii.

Pentru unii aleşi, legea care ar introduce noi reguli pentru izolare şi carantina nu este o urgenţă. Încă de vineri, senatorii amâna să dea votul final pe actul normativ. Preşedintele Klaus Iohannis i-a făcut direct responsabili pe social-democraţi, cei care au majoritatea în parlament.

Klaus Iohannis: "PSD tergiversează această discuție. Și trebuie să recunosc că și pe mine mă surprinde acest cinism exagerat. Vă spun drept – este extrem de trist, este șocant, fiindcă această tergiversare, prin care PSD probabil vrea să pară important sau interesant, poate să coste viața a zeci, Doamne ferește, poate chiar a sute de români. Aprobați o formă bună pentru această lege! Altfel, veți fi, moralmente, răspunzători de moartea poate a zeci sau chiar a sute de români!"

Social democraţii au avertizat că vor da votul abia după ce premierul Ludovic Orban sau ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, vor veni în Parlament şi doar după o dezbatere mai lungă.

Robert Cazanciuc: "Nu e vina noastră că legea carantinei e proastă. Pandemia nu poate fi invocată pentru a omorî democraţia. PSD nu tergiversează nimic, vrea să facă o lege bună, dacă azi găsim soluţii, poate fi şi azi votul"

Pacienții asimptomatici ar putea fi internați timp de 48 de ore

 

Nu s-a întâmplat deocamdată acest lucru, chiar dacă ministrul Sănătăţii a încercat să-i convingă personal pe parlamentari. Neînţelegerile au pornit de la cum pot fi izolați cei diagnosticați cu Covid-19, dar care nu prezintă simptome.

Nelu Tătaru: "În ultima perioadă sunt focare multiple în spital tocmai pe o relaxare, pe prezenţa unor pacienţi care nu au fost evaluaţi văd o externare a unui asimptomatic după o evaluare de 3 zile în care avem investigaţii suplimentare ca să vedem că simtomatologia a dispărut. Poate fi externat cu asumarea pacientului că respectă acea izolare la domiciliu după cum supravegherea prin DSP şi medic de familie".

Potrivit unor surse, în cadrul dezbaterilor s-a convenit ca pacienții asimptomatici să fie obligați să stea în spital 48 de ore, după care să stea în izolare la domiciliu.

O altă variantă luată în calcul este ca asimptomaticii să poată refuza internarea în baza unui consimțământ scris, dar să stea în izolare la domiciliu. Senatorii juriști au oprit transmiterea publică a şedinţei şi discută închişi într-o sală.

Teoretic, miercuri ar urma să fie votată legea, însă nici aşa nu va intra în vigoare mai devreme de săptămâna viitoare. În tot acest timp, nu va exista nicio obligație pentru cei confirmați sau pentru suspecții de Covid 19 să stea internați, izolați sau în carantină.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Ministrul Tătaru și Arafat merg în Senat, la dezbaterile pe Legea privind carantinarea
Ministrul Tătaru și Arafat merg în Senat, la dezbaterile pe Legea privind carantinarea

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru și secretarul de stat Raed Arafat ajung astăzi în Senat, unde vor participa la dezbaterile pe marginea Legii privind carantinarea și izolarea.

PSD nu votează în Parlament Legea privind carantinarea până când Guvernul nu vine cu explicații
PSD nu votează în Parlament Legea privind carantinarea până când Guvernul nu vine cu explicații

La presiunea liderilor din ţară, PSD nu mai vrea să voteze legea privind carantina trimisă de Guvern în Parlament.

Raed Arafat, la dezbaterile privind legea carantinării: Legea trebuie să ne permită să luăm măsuri
Raed Arafat, la dezbaterile privind legea carantinării: Legea trebuie să ne permită să luăm măsuri

Raed Arafat a declarat, luni, în cadrul dezbaterilor de la Comisia juridică a Senatului privind legea carantinării, că decizia în ceea ce priveşte internarea pacienţilor asimptomatici infectaţi cu noul coronavirus o poate lua Ministerul Sănătăţii.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.