Laura Vicol a încasat într-o zi 58.000 € din banii clienților Nordis, pe care i-a cheltuit în magazine din Monaco și Doha
Laura Vicol, soțul ei Vladimir Ciorbă și frații Poștoacă, asociații lor, au ajuns după gratii pentru 30 de zile.
Procurorii au pus sechestru pe 200 de apartamente și case, 5 spații comerciale, 22 de terenuri, 11 autoturisme și zeci de conturi care aparțin inculpaților.
Surse din anchetă susțin că angajații ANAF ar fi descoperit frauda încă de acum 3 ani, dar ar fi închis ochii.
Pe de altă parte, în Parlament, s-a cerut demisia premierului după ce a fost acuzat că a călătorit în străinătate pe banii ''Nordis''.
Laura Vicol, soțul ei, Vladimir Ciorbă, dar și cei trei asociați ai acestora vor sta după gratii pentru 30 de zile, iar această măsură este una la care, cel puțin, Laura Vicol nu se aștepta, potrivit avocatului acesteia. Se aștepta să iasă din starea de judecată liberă sau cu o măsură cel puțin mai blândă și spune că această măsură a arestului preventiv vine în urma presiunii mediatice din ultimele zile. De altfel, cei 11 inculpați, toți au primit măsuri preventive după cum urmează: măsura arestului preventiv, măsura controlului judiciar sau arestul la domiciliu.
Avocat: „Nu suntem de acord. S-au luat măsuri de arestare, măsuri de arest la domiciliu control judiciar. Au fost contestate urmează să vedem la Înalta Curte ce se va întâmpla. Ei doresc în continuare să își dovedească nevinovăția și cred în așa ceva motiv pentru care așteaptă cu nerăbdare contestație de la Înalta Curte.”

Înainte de a afla decizia Judecătorilor Curții de apel, Laura Vicol și soțul ei s-au lansat în declarații.
Laura Vicol: „Soțul meu mi-a dat bani. Și am recunoscut asta. Jumătate din salariul meu a fost donat și se poate verifica. Operații, copii, toti cei pe care i-am ajutat îi rog să vina să dea declarații, dacă nu, am să-i citez eu ca martori, o să aveți mari surprize."
Procurorii DIICOT susțin că 5 firme din grupul Nordis au încasat peste 195 de milioane de euro de la peste 1700 de clienți care doreau să cumpere apartamente. Însă, îndată ce avansul era încasat, cei 11 inculpați își însușeau banii. În cazul Laurei Vicol, procurorii arată că folosea două firme în care era asociată, dar și conturile bancare ale unor apropiați și rude. Astfel, din 2019 și până anul trecut, la Laura Vicol ar fi ajuns peste 40 de milioane de lei.
Primele semne ale acestei presupuse fraude de proporții - susțin procurorii DIICOT - au ieșit la lumină în urmă cu mai bine de trei ani. Direcția Generală Antifraudă ar fi descoperit încă de atunci cum ar fi fost externalizate aproape o sută de milioane de lei din conturile firmelor din grupul Nordis, către diferite persoane. În special către Vladimir Ciorbă. Pretextul invocat: cesionarea de părți sociale. O singură astfel de parte socială ce avea valoare nominală de 10 lei ar fi fost vândută în acte pentru 1.900.000 de euro. Chiar și așa, inspectorii antifraudă ar fi închis ochii și nu ar fi sesizat nici Poliția, nici Parchetul. Ce-i drept, angajații statului susțin că ar fi fost amenințați de soțul Laurei Vicol.
Vladimir Ciorbă: „Nu am făcut niciodată nicio acuzație către nimeni. Dar am făcut multe plângeri penale asupra multor abuzuri asupra societăților Nordis, cât și asociații mei, eu sunt adminsitrator doar la una din ele, ați văzut cazul Sinaia. Nu există păgubiți.”
Laura Vicol: „De luni trebuia să înceapă predarea celor 700 de apartamente către proprietari, nu s-a putut face asta pentru că la DIICOT s-au ridicat calculatoarele firmei.”
Procurorii DIICOT i-au interceptat Laurei Vicol un telefon mobil pe care l-a folosit până în 2 februarie. Înainte să-i fie percheziționată locuința, fosta deputată a închis acest telefon, iar la audieri le-a predat anchetatorilor un altul. Nu doar ea a fost ascultată, ci și angajați care știau cum sunt cheltuiți banii clienților Nordis.
Inregistrare telefonică
Mihaela: Vai de capul meu, mă, dar unde dracu s-au dus atâția bani, măi Oana, mă?
Oana : Eh... În șifonierul Laurei, în mașinile lui Vlad, în bijuteriile tuturor!
Mihaela: Mă, dar atât de mulți?
Oana: Pai mamă calculează, eu am luat atâta, ăla a luat atâta... În timp salariile care au fost, Sanda casa, eu apartamente, Emanuel cu copiii, plimbări, vacanțe, petreceri, city break-uri..."
Procurorii spun că, într-o singură zi, Laura Vicol a încasat 290 de mii de lei (58.000 euro) din banii clienților Nordis, pe care i-a cheltuit în magazine din Monaco și Doha. Cu altă ocazie, a dat în Dubai 100 de mii de euro pe articole vestimentare de lux.

Anchetatorii au aflat și că soții Vicol-Ciorbă au închiriat două apartamente în Monaco, pentru care plăteau zeci de mii de euro pe lună. După intrarea firmelor Nordis în insolvență, cele două proprietăți ar fi acumulat datorii.

Interceptare telefonică – sursă: DIICOT
Oprea Oana (inculpat): „Vlad e... Îți dai seama, și ăla, i-a venit chiria peste el. Deci are 16 mii de lei la utilități și acum trebuie să plătească chiria pe 6 luni, 15 mii pe lună. Monaco e neachitat. 46 de mii are de achitat acolo până în ianuarie.”
Deși Laura Vicol a declarat că nu are nicio implicare în afacerile soțului ei, procurorii au descoperit că angajații Nordis îi trimiteau documente fiscale și puncte de vedere formulate către reprezentanții ANAF.
Scandalul ajuns în Parlamentul României după ce premierul Marcel Ciolacu a fost acuzat că a zburat cu avioane închiriate de Nordis a reizbucnit.
Cei de la AUR i-au cerut demisia.
Marcel Ciolacu: "Facturile le am aici!
Reporter: Sunt originale? Ni le arătați și nouă?
Marcel Ciolacu: Asta e chitanța, aici e factura originală..."
George Simion: „Sunt originale ca diploma lui de BAC!”