Imaginile dezastrului, după ploi: Dunărea arată ca un imens depozit de deșeuri

Dată publicare: 23-06-2021 16:27
Dată actualizare: 23-06-2021 17:40


Ploile devastatoare din ultima săptămână au provocat pagube însemnate și au târât în albiile râurilor tone de gunoaie.

Din această cauză, Dunărea arată, la Galați, ca un imens depozit de deșeuri. Comisarii Gărzii de Mediu îi amenință cu amenzi pe cei care trebuie să curețe malurile, iar cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor susțin că au preîntâmpinat situația cu o serie de... avertismente verbale.

Apele au cărat la vale o cantitate impresionantă de gunoaie, un adevărat pericol pentru navigatori.

"Stai că ai o ditamai craca. Ia să o dau pe aici, să vedem dacă putem s-o tăiem așa, ușurel, fără să agățăm nimic", spun doi bărbați care încearcă să își facă loc cu barca printre gunoaie.

Cele mai multe deșeuri se strâng aici, la pontoanele aflate la malul fluviului. Sunt peturi, ambalaje și chiar trunchiuri foarte groase de copac.

Cezar Patriche, comandant bac Galați: "Aceștia pot întra la elică, pot opri motoarele și, bineînțeles, pot cauza defecțiuni".

Intră în responsabilitatea administratorilor pontoanelor aflate la malul Dunării și chiar a autorităților locale să curețe porțiunile pe care le gestionează. De marți, comisarii Gărzii de Mediu au început să le trimită adrese cu măsuri pe care trebuie să le ia în termen de 7 zile.

Marian Mocanu, cms. șef Garda de Mediu Galați: "După circa o săptămână o să mergem să verificăm. Cine nu și-a îndeplinit măsurile o să fie sancționat în cuantum de 50, până la o sută de mii de lei".

"Dacă vrea să se facă, se face, nu? Dacă vrea cineva. Dar la noi e complicat. La noi e bătaie de joc. Fiecare face ce vrea. Dar nu face, aia e, nu face nimic", declară un bărbat.

Toate aceste gunoaie strânse în Dunăre au venit, însă, de pe afluenți. De întreținerea albiilor râurilor se ocupă Sistemul de Gospodărire a Apelor. Directorul unității de la Galați s-a lăudat miercuri, într-o ședința desfășurată la Prefectură, cu avertismentele verbale aplicate chiar înainte de începerea perioadei cu ploi abundente.

Mirel Panaite, SGA Galați: "Au fost aplicate sancțiuni în comuna Bârcea. Pentru neasigurarea curățării cursurilor de apă și a malurilor acestora, aplicându-se un avertisment de către reprezentanții SGA Galați. De asemenea, în comuna Drăgușeni a fost dat un avertisment verbal pentru neluarea măsurilor specifice de salubrizare și întreținere a cursurilor de apă".

În cadrul acelorași verificări au fost descoperite inclusiv depozite ilegale de deșeuri, amplasate pe malurile râurilor.


VIDEO PROTVPLUS.RO