CNSU a propus prelungirea stării de alertă și măsuri speciale pentru Paște

Dată publicare: 08-04-2021 08:31
Dată actualizare: 08-04-2021 15:29


Comitetul Național pentru Situații de Urgenţă a adoptat o hotărâre prin care propune prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, începând de marți, 13 aprilie, și măsuri speciale pentru noaptea de Înviere și Vinerea Mare.

Ce prevede hotărârea adoptată de CNSU:

Art.1 - Se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul național, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 13.04.2021.

Art.2 - Măsurile de prevenire și control a infecțiilor generate de virusul SARSCoV-2, necesar a fi adoptate începând cu data de 13.04.2021, în contextul epidemiologic actual, sunt prevăzute în anexa nr.1.

Art.3 - Se aprobă lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexa nr. 2.

Art.4 - Anexa la Hotărârea nr. 9 din 11.02.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, modificată prin Hotărârea nr. 21 din 02.04.2021, se modifică și se înlocuiește cu lista prevăzută în anexa nr. 2.

Art.5 - Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

CNSU a propus ca în noaptea de Înviere, circulația să fie prelungită până la ora 5 dimineața, ca oamenii să poată să meargă la slujbă. De asemenea, CNSU a propus prelungirea programului magazinelor până la ora 20:00 în Vinerea Mare, pe 3 aprilie, în toate localitățile, indiferent de situația epidemiologică.

Premierul a anunțat joi că va propune Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) ca în noaptea de Înviere circulația să fie permisă până la ora 5:00, iar magazinele să rămână deschise până la 20:00 în Vinerea Mare.

De asemenea, stațiunile de pe litoral ar urma să fie deschise de Paște și 1 mai, la o capacitate de 70%.

 Miercuri, la finalul ședinței de Guvern, premierul a anunțat că ar putea fi modificate măsurile pentru noaptea de Înviere. 

„Mâine este decizia, hotărârea de Guvern, pentru prelungirea stării de alertă. În hotărârea precedentă, ştiţi foarte bine, că era până la ora 2.00 dimineaţa. Vom vedea pentru mâine dacă se schimbă ceva sau nu, în acest moment noi nu am luat o decizie, vom lua o decizie mâine”, a spus Florin Cîţu, întrebat la finalul şedinţei Guvernului ce vor face autorităţile cu privire la solicitarea Bisericii Ortodoxe ca restricţiile de circulaţie să fie ridicate în noaptea de Înviere, potrivit News.ro.

Conform deciziei CNSU aprobate de Guvern pe 25 martie, este permisă circulaţia persoanele în intervalul orar 20.00 - 02.00 pentru a participa la slujbele religioase în Noaptea de Înviere. Aceeaşi măsură a fost aplicată şi pentru Paştele catolic şi Pesah.


VIDEO PROTVPLUS.RO