Surse: Guvernul spune că armata poate să doboare dronele rusești care ajung în România. Ciolacu: „Cum adică nu am legislație”
Drona intrată în urmă cu două nopți în spațiul aerian românesc, când ruşii au atacat violent porturile ucrainene, readuce în discuție capacitatea noastră de intervenție în astfel de cazuri.
În vreme ce surse guvernamentale susţin că armata poate doborî o dronă străină dacă aceasta reprezintă o amenințare directă, experții militari precizează că legislația nu le permite asta. Între timp, un proiect de lege al Ministerului Apărării care ar da dreptul militarilor să tragă asupra dronelor și în condiții de pace zace de câteva luni în Parlament.
De un an, locuitorii din Periprava trăiesc cu această spaimă. Și au toate motivele câtă vreme chiar luni militarii români care au cercetat zona au găsit resturile unei alte drone rusești prăbușite, din fericire, în afara localității, într-o zonă mlăștinoasă. Iar situaţia nu poate să se schimbe câtă vreme teoretic armata noastră nu poate face mare lucru pentru că legea nu-i permite.
Ca într-un film absurd, piloții militari zboară cu avioanele de vânătoare F-16 doar ca să supravegheze traseul unor eventuale obiecte zburătoare fără pilot de tipul dronelor, fără însă să poată să le anihileze.
Potrivit unor surse guvernamentale, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că, de fapt, armata poate interveni și în actualele condiții legislative.
„Cum adică nu am legislație?”, s-ar fi întrebat premierul. „Voi acționa dacă e ținta pe teritoriul României. Cum să las drona să lovească o fabrică și eu să nu acționez?”, ar fi declarat acesta. Ciolacu este contrazis însă de experții militari.
General (r) Virgil Bălăceanu: „Trebuie modificată și legea 257 privind modul de acțiune împotriva aeronavelor care intră neautorizat în spațiul aerian al României, legea privind regimul armelor și munițiilor, probabil într-o anumită măsură și legea privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării care să permită pe timp de pace, noi suntem și credem că vom rămâne în stare de pace, nimicirea acestor drone ori lucrul acesta dacă nu se realizează, armata nu poate folosi mijloacele pe care le are în dotare.”
Un proiect privind modificarea legislației din domeniul apărării a fost depus la Parlament de MApN de acum câteva luni, însă aleșii nu se grăbesc să-l voteze.
Dacă legea le-ar permite, militarii noștri ar putea utiliza și acum sistemele antiaeriene mobile ghepard sau mitralierele antiaeriene de pe monitoarele sau vedetele fluviale pentru a anihila aceste drone, mai spun specialiștii.
Pe de altă parte, președintele Senatului Nicolae Ciucă a afirmat că ar trebui încheiat un protocol cu Ucraina astfel încât dronele care pătrund în spațiul aerian românesc să poată fi anihilate de sistemele noastre de apărare antiaeriană. Asta ar permite o coordonare în acțiunile de supraveghere a traiectoriei și în deciziile de intervenție asupra obiectelor zburătoare neautorizate.