Cei doi angajați reținuți în cazul tragediei de la spitalul Victor Babeş au fost plasați în arest la domiciliu

Dată publicare: 16-06-2021 21:13
Dată actualizare: 16-06-2021 21:57


Eroare umană sau defecţiune tehnică? Filmul tra...
Cei doi angajați reținuți în cazul tragediei d...

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus miercuri reţinerea a două persoane pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, în cazul tragediei de la Institutul "Victor Babeş", în care trei pacienţi au decedat.

 

Miercuri seară, magistrații Judecătoriei Sectorului 3 au decis plasarea acestora în arest la domiciliu. 

Este vorba de doi angajaţi de la serviciul tehnic al spitalului, din departamentul tehnic, care ar fi responsabili, respectiv un instalator şi şeful serviciului tehnic. Eroarea ar consta în manevrarea instalaţiei de oxigen a spitalului, din cauza căreia presiunea gazului a sărit brusc la peste 6 atmosfere, faţă de valoarea maxim admisă de 5,8 bari.

La creşterea bruscă a presiunii în instalaţia de oxigen la care era conectat TIR-ul,  ventilatoarelor la care erau conectaţi cei opt pacienţi aflaţi în acel moment în TIR-ul ATI, s-au blocat complet, intrând în modul autoprotecție.

Din probele administrate până în prezent, procurorii transmit că:

- La data de 12.04.2021, în intervalul orar 16:55-16:57, aflându-se in exercitarea atribuţiilor de serviciu, inculpatul R.C. a manipulat în mod necorespunzător elementele componente de reglare a presiunii de oxigen aferente instalaţiei Unităţii Mobile de Terapie Intensivă, fapt ce a determinat creşterea presiunii de oxigen peste valoarea de 6 bari, având drept consecinţă oprirea automată a ventilatoarelor prin care se asigura suportul ventilator al pacienţilor internaţi in salonul ATI al unităţii medicale mobile, conducănd astfel la decesul a trei pacienţi.

- Inculpatul P.L.V. nu şi-a îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile de serviciu şi responsabilităţile specifice postului, prin aceea că nu a asigurat funcţionarea in parametrii tehnici corespunzători a instalaţiei de oxigen aferente Unităţii Mobile de Terapie Intensivă amplasate în curtea spitalului, a cărei presiune, în perioada 10.04.2021-12.04.2021, s-a situat la valori ridicat, determinând astfel funcționarea evntilatoarelor prin care se asigura suportulventilator al pacienților internați în salonul ATI al unității mobileîn afara parametrilor optimi. În acest context, la data de 12.04.2021, constantându-se necesitatea reducerii presiunii de oxigen, la ora 16:54, întrucât nu se mai afla la locul de muncă, susnumitul i-a solicitat subalternului său, inculpatul R.C. să se deplaseze la camera tehnică a unității mobile și să reducă presiunea oxigenului din instalație, fără a-l fi instruit corespunzătorăn prealabil asupra principilor de funcționare a instalației.

Reacție de la spitalul Victor Babeș 

 

"Imediat după producerea evenimentului tragic din ziua de 12.04.2021 - când trei pacienți au decedat în Unitatea mobilă de Terapie intensivă amplasată de DSU în curtea spitalului, ca urmare a blocării ventilatoarelor la care erau conectați bolnavii de COVID 19 -, conducerea și personalul unității sanitare au acordat întregul sprijin organelor de anchetă pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor producerii tragediei.

Precizăm faptul că angajații Serviciului tehnic din cadrul spitalului, reținuți în cursul zilei de astăzi, îndeplinesc toate condițiile legale și de pregătire profesională pentru ocuparea posturilor pe care au fost angajați.

Ancheta fiind în derulare, conducerea spitalului și întreg personalul medical şi auxiliar din cadrul unităţii sanitare vor continua să sprijine autoritățile competente în vederea aflării depline a adevărului.

Conducerea şi întreg personalul Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale Dr. Victor Babeş transmit încă o dată cele mai sincere condoleanţe şi sunt alături de familiile celor decedaţi în tragicul eveniment"

Amintim că trei pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 au murit în luna aprilie după o defecţiune la TIR-ul ATI - unitatea mobilă de Terapie Intensivă - de la Institutul "Victor Babeş" din Bucureşti, care a dus la oprirea alimentării cu oxigen a pacienţilor.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO