DNA vrea să afle prejudiciul adus statului în dosarul Belina. Liviu Dragnea: "Este foarte periculos"

Dată publicare: 25-09-2017 18:09
Dată actualizare: 01-10-2017 18:28


Contractele de închiriere a zeci de hectare din baltă Belina şi braţul Pavel vor fi verificate de experţi.

Anchetatorii de la DNA vor să afle dacă statul a avut de pierdut din afacerea cu Tel Drum, după ce suprafeţe mari din bazinul hidrografic al Dunării au ajuns la compania ce ar fi controlată din umbră de liderul PSD.

Liviu Dragnea se delimitează însă de afacere, ba chiar spune senin că a aflat abia aseară cine administrează lacul unde obsinuiește el să meargă la pescuit.

Liderul PSD se oferă să fie audiat şi el în dosarul Belina şi să le spună procurorilor anticorupţie cât îl costau partidele de pescuit în care i-a avut că paterneri pe Sorin Grindeanu sau Victor Ponta.

Reacţia lui vine după ce doi miniştrii, Sevil Shaiddeh şi Rovana Plumb, au fost acuzaţi de corupţie. Procurorii spun că cele două au promovat două hotărâri de guvern care au permis că insula Belina şi braţul Pavel să se mute de la stat la Consiliul Local Teleorman, apoi dat pe mâna unei firme private.

Liviu Dragnea: “Aseară am aflat că o parte din ele, sunt mai multe, au fost închiriate către Tel Drum, această companie care a distrus România în ultimii 12 ani. Nu înţeleg de ce. Eu nu am făcut parte din nicio firme care să administreze bălţile. Din câte ştiu această firma a intrat mai târziu şi nu ştiu dacă mai există.

Procurorii DNA investighează nu doar posibile ilegalităţi privind trecerea Insulei Belina şi a braţului Pavel de la Apele Române la Consiliul Judeţean Teleorman, ci şi eventualul prejudiciu pe care l-ar fi suferit statul român din această afacere prin încheierea zecilor de hectare din zone către companii şi persoane fizice între care regăsim şi Tel Drum. Dacă a fost sau nu prejudiciul urmează să stabilească experţii.

Suprafeţe importante din zonă erau deja închiriate de Tel Drum, iar după transferul dintre Apele Române şi Consiliul Judeţean Teleorman, compania din Alexandria şi-a prelungit cu zece ani contractele de închiriere şi a păstrat tarifele.

Aşa încât pentru 29 de hectare din Balta Belina plătea o chirie de 2792 de lei pe lună, iar pentru cele 39 de hectare din braţul Pavel - 3988 de lei pe lună.

Liviu Dragnea: “Este foarte periculos să se discute despre prejudiciu. Din punctul nostru de vedere nu se poate discuta despre asta.”

Iar cei doi miniştri resping ideea că au făcut ceva ilegal.

Sevil Shhaideh: “Vizele sunt toate pozitive şi conforme cu legea”

Rovana Plumb: “Nu sunt vinovată. Întotdeauna am respectat legea şi întotdeauna o voi respectă.”

Laura Codruţa Kovesi: “Am făcut investigaţii pentru o faptă de corupţie, o presupusă faptă de corupţie faţă de care o să strângem probe. Suntem într-o etapă intermediară, persoanele care sunt suspecte în dosar au dreptul să îşi propună probe.”

În acelaşi dosar sunt deja urmăriţi penal sucesorul lui Dragnea la şefia Consiliului Judeţean Teleorman, dar şi fostul administrator al judeţului.


VIDEO PROTVPLUS.RO