Cum trebuie setat aerul condiționat. O temperatură prea mică poate provoca probleme mari


Ultimul update: Luni 22 Iulie 2019 19:52
Data publicarii: Luni 22 Iulie 2019 18:48
Categorie: Stiri actuale

După mai multe episoade de vreme instabilă, sudul țării s-a topit luni sub un nou val de caniculă.

Așa că la birou sau acasă au început inevitabil certurile pentru aerul condiționat. Unii îl setează să răcească interiorul chiar și cu 20 de grade mai puțin decât temperatura de afară. Însă medicii spun că 7 grade în minus sunt mai mult decât suficiente, dacă nu vrem să avem probleme de sănătate și chiar să leșinăm când ieșim din încăpere.

La amiază, termometrul arată deja 39 de grade în Capitală. În acelaşi timp, în interiorul clădirilor, în special în cele de birouri, era un alt anotimp. Asta pentru că vara unii angajaţi setează aparatele de aer condiţionat la 17, 18 sau 19 grade - adică la o diferenţă de temperatură de 20 de grade intre interior şi exterior.

Angajată: "19 grade. Stăteam cu pulovăraș. E o diferenţă mare, se simte într-adevăr, nu poţi să stai la 19 grade înăuntru şi la 40 afară. Este mult prea... 25-24 e perfect. 24 de grade l-am dat eu astăzi!

Angajată: "Nici foarte rece să fim acolo în congelator, dar nici să se simtă ca afară, cred că putem ajunge la o înţelegere."

Şi în apartamente oamenii obişnuiesc să seteze aerul condiţionat la temperaturi mici, crezând că astfel vor scăpa de disconfortul termic. Dar nu este bine, avertizează medicii, care spun că trebuie să fim atenţi şi unde stăm în încăperile cu aer condiţionat.

Cea mai mare greşeală pe care o puteţi face în această perioadă caniculară este să vă aşezaţi în direcţia aparatului de aer condiţionat sau foarte aproape de acesta. Acest lucru nu face decât să creeze un disconfort termic în plus şi este posibil să vă treziţi chiar şi încordaţi, pentru că, în această situaţie, muşchii se contractă mai mult decât de obicei.

Medic: ”Au fost situaţii când nu se puteau ridica din pat, făcuseră contractură musculară. Aveau aerul condiţionat în spate şi s-au trezit dimineaţa neputând să meargă.

Recomandarea este ca diferenţa dintre interior şi exterior să nu depăşească între 5 şi 7 grade. Dacă diferenţele sunt mai mari, o să ai senzaţia de ameţeală, poţi să ajungi chiar la pierderea cunoştinţei."

Ca să nu se întâmple asta, specialiştii îi avertizează pe oameni că aparatele de aer condiţionat au un rol important în reducerea umidităţii din încăperi. Nu să le transforme în camere frigorifice.

Inginer de vânzări: "Populaţia nu prea ştie să folosească aerul condiţionat. Vine, are o temperatură foarte ridicată în cameră. Îl setează pe 18 grade şi face rece după care îl opreşte, iar îl porneşte.

Trebuie dat pe 24-25 de grade şi lăsat să meargă până atinge temperatura setată. Sunt aparate de obicei pentru aplicaţii comerciale, birouri, care, la fel, ne feresc de distribuţia directă a jetului de aer pe oamenii din birouri. Distribuie aerul 360 de grade prin efectul Coandă. Aerul este lipit de tavan. Aerul rece coboară uniform fără a simţi direct jetul de aer."

În plus, medicii le recomandă oamenilor să utilizeze cât mai puţin aparatul de aer condiţionat pe timpul nopţii, pentru că se pot alege cu probleme ale căilor respiratorii.

A intrat în apă să se răcorească și nu a mai ieșit: ”Am crezut că face glume cu fetele”
A intrat în apă să se răcorească și nu a mai ieșit: ”Am crezut că face glume cu fetele”
Avertisment de la meterologi, după o zi caniculară. Ce se întâmplă cu vremea de luni
Avertisment de la meterologi, după o zi caniculară. Ce se întâmplă cu vremea de luni
Alertă din cauza valului neobișnuit de căldură. Canicula provoacă incendii de vegetație
Alertă din cauza valului neobișnuit de căldură. Canicula provoacă incendii de vegetație
VIDEO PROTVPLUS.RO
patron albanez
Ce a pățit un patron de restaurant din Albania care a vrut să bată câțiva turiști spanioli
Glumă proastă la 112. Zeci de polițiști și jandarmi au căutat 8 ore tânăra ”sechestrată”
Fifor anunţă o OUG prin care şefii din MAI să aibă mandate pe perioadă determinată
Tânără căutată în Capitală, după ce a sunat la 112 şi a anunţat că e ţinută cu forţa
Ministerul Apărării continuă recrutarea şi în septembrie. Armata are nevoie de soldaţi
Tinerii care s-au îndrăgostit pe litoral. ”Arată bine, e frumoasă, deșteaptă”
Bunea Stancu
Fostul şef al CJ Brăila, condamnat la 3 ani şi 8 luni, a fost eliberat după nici 2 luni
Incidente dese cu trotinetele, care au ajuns până și pe autostradă. Ce reguli se pregătesc
”Culoarul înecaților” de pe litoral a mai făcut o victimă. Salvamarii, și ei în pericol
BIAS 2019. Spectatorii pot admira noul ATR-72, care va intra în flota TAROM
Judecătorul Cristi Danileț: Un magistrat nu poate fi ministru, asta a decis recent CCR
O femeie din Târgu Mureș are grijă de 55 de maimuţe. "Tot timpul ești băgat în priză"