Cum se împart banii în bugetul pe 2021. "Ajutoarele de pandemie" ajung la 4,5 miliarde lei

23-02-2021 18:45


Legea bugetului de stat a ajuns marți în Parlament. Banii din visteria țării au fost împărțiți după multe calcule pentru domeniile prioritate. Sănătatea primește cel mai mult, în comparație cu alți ani.

Sume considerabile vor ajunge la autostrăzi și drumuri, iar jumătate din deficit, adică 3,18 %, îl reprezintă cheltuielile impuse de pandemie.

Peste 17 miliarde de lei merg, în 2021, la Sănătate. Suma reprezintă 5 procente din PIB și este cu 5 miliarde de lei mai mare decât cea din 2019, dar mai mică față de 2020. De aici și mai multe nemulțumiri din interiorul coaliției aflate la guvernare.

O creștere semnificativă vine pentru ambulatoriile de specialitate, aproape 25% în plus, în timp ce pentru spitale, doar un procent.

Medicina de familie a primit 6% în plus. Alți bani ar urma să vină prin programele europene - aproximativ 6 miliarde de euro - pentru investiții în infrastructura de sănătate.

 

14 miliarde de lei la Transporturi, 54 de miliarde la Ministerul Muncii

 

Peste 14 miliarde de lei vor ajunge la transporturi. Chiar dacă a cerut mai mult, ministrul Cătălin Drulă spune că anul acesta vom depăși borna de 1.000 de km de autostradă.

O prioritate va fi și modernizarea transportului pe calea ferată, pentru care s-a alocat cea mai mare sumă din ultimii 10 ani. Cei mai mulți bani vor veni de la Uniunea Europeană.

Ministerul Muncii va primi anul acesta aproape 54 de miliarde de lei. Din acești bani, Raluca Turcan ar fi trebuit să onoreze inițial și creșterile de pensii, salarii și alocații adoptate de Parlament. Aceste solicitări însă au fost amânate pentru anul viitor.

Pensiile nu se vor indexa anul acesta, iar alocațiile vor rămâne doar cu majorarea de 20% din ianuarie. În sarcina acestui minister a rămas și angajamentul privind eliminarea sporurilor bugetarilor. Prevederile s-ar aplica însă abia de anul viitor.

Raluca Turcan, ministrul Muncii: "Vom face o regândire a sistemului de acordare a sporurilor astfel încât unele vor fi plafonate la sumă fixă, altele eliminate. Nu e normal ca doi oameni care stau în același birou să aibă sporuri diferite, ei fiind supuși la aceleași condiții de muncă".

Bugetul Ministerului Economiei ajunge și el la aproape 7 miliarde de lei.

 

Un miliard de lei pentru industria Horeca

 

Schemele de ajutor de stat acordate pe fondul pandemiei de coronavirus ajung la 4,5 miliarde de lei, însă acestea vin în mare parte din fonduri europene.

Din visteria statului va pleca un miliard către industria Horeca, domeniu afectat și el de restricțiile din pandemie. Iar programul StartUp Nation, prin care sunt încurajați tinerii antreprenori să-și deschidă o afacere, va primi 635 de milioane de lei.

Bugetul este fundamentat pe o creștere economica de 4,3%, iar deficitul bugetar prevăzut este de 7,16%. Asta înseamnă practic că, la nivelul Uniunii Europene, cheltuielile au fost limitate, iar România, ca stat membru, trebuie să se conformeze.

În 2020, cheltuielile provocate de pandemie au fost de 46 de miliarde de lei. Dincolo de sprijinul pentru spitale și economie, România va cheltui în plus anul acesta și pentru campania de vaccinare.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO