Coronavirus în România. Care este starea celor infectați sau suspecți de infecție cu Covid-19

×
Codul embed a fost copiat

Tânărul din Gorj internat la Matei Balș din Capitală rămâne deocamdată în spital, a anunţat managerul Institutului.

UPDATE 14:00 Conform datelor furnizate Ministerului Sănătății, până în prezent, în cele 5 centre de boli infecțioase din București, Timișoara, Cluj Napoca, Constanța și Iași au fost lucrate 473 de teste pentru COVID-19. Dintre acestea doar 3 teste au avut rezultat pozitiv, care au fost anunțate în cursul zilelor trecute.  

De asemenea, testul făcut luni pacientei de la Timişoara a fost pozitiv.

Chiar dacă cele două teste arată că nu mai are coronavirus, el trebuie să rămână încă 14 zile izolat. Şi ceilalţi doi pacienţi, care au fost infectaţi, sunt în stare bună.

În schimb, un bărbat din Copşa Mică, judeţul Sibiu, întors din Italia a fost transportat la spital în acesta dimineaţă cu stare febrilă.

Citește și
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Medicii i-au prelevat bărbatului din judeţul Sibiu probe biologice, iar acestea au fost trimise la un laborator din Cluj pentru ca testele să arate dacă este infectat sau nu cu Covid-19.
Pacientul este acum izolat şi supravegheat, iar medicii spun că starea lui este stabilă şi primeşte tratament antitermic. Omul s-a întors zilele trecute din zona Cremona, din nordul Italiei.

Între timp, bărbatul din Maramureş, depistat cu coronavirus la sfârşitul săptămânii, şi internat la spitalul de boli infecţioase din Cluj este bine, spun doctorii.

Mircea Abrudean, prefectul judeţului Cluj: ''In prezent simptomatologia este aceeaşi pe care a avut-o, mici dureri musculare pe care le-a avut şi la început, nu are probleme cu respiraţia, este afebril.''

La acelaşi spital au ajuns şi probele noi, prelevate de la soţia lui, după ce primele au fost compromise pentru că nu ar fi fost păstrate şi transportate corect.

Şi femeia de 38 de ani infectată cu coronavirus şi internată la Timişoara se simte bine. Nu a mai avut febră.

Voichița Lăzureanu, manager Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara: "Vom recolta la dânsa primul test retestare. Dacă acela va fi negativ, se va mai recolta încă unul. Şi dacă ambele vor fi negative va fi externată."

Iar primul pacient infectat la noi în ţară, tânărul de 25 de ani, internat la Institutul Matei Balş din Capitală, s-a vindecat. Al doilea test făcut la 24 de ore a ieşit tot negativ.

Reporter: ''Aveti veşti de la el când vine acasă?
Iubita pacientului: Totul se afla tot din presă.
Reporter: ''Nu v-a comunicat nimeni când vine?"

În ce condiții se poate infecta din nou o persoană

 

În tot acest timp, medicii încearcă să afle în ce condiţii se poate infecta din nou o persoană care s-a vindecat de COVID 19.

Valeriu Gheorghiţă, medic infecţionist Spitalul Militar: ''O evoluţie bifazică a infecţiei, adică apare o formă uşoară de îmbolnăvire, după care lucrurile intră într-o perioadă de stare asimptomatică, inclusiv cu negativarea testelor, ulterior cu reapariţia simptomelor şi a pozitivării.''

În perioada imediat după vindecare, imunitatea poate fi scăzută, aşa se explică faptul că o persoană care se reexpune virusului se poate îmbolnăvi din nou. Ce trebuie să afle specialiştii este dacă e vorba de o formă severă sau mai uşoară a bolii, dar şi dacă o persoană reinfectată cu noul coronavirus poate transmite infecţia celor din jur.

Valeriu Gheorghiţă, medic infecţionist Spitalul Militar: ''O altă explicaţie ar fi legată de anticorpii care se produc după ce un pacient trece prin infecţia cu noul coronavirus, dacă au un rol protector 100 % sau nu. În momentul de față studiile sunt în derulare.

Dacă o persoană care se reinfectează ar transmite virusul mai departe, epidemia ar fi mai greu de controlat, spun specialiştii.

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
Fenomenul care va afecta România două zile la rând.
Fenomenul care va afecta România două zile la rând. "Va fi deasupra țării"

Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă că o masă de aer încărcată cu praf saharian se va afla deasupra României marţi şi în prima partea zilei de miercuri.

Albia râului Gilort, refăcută cu fonduri europene. A costat 1,5 milioane de euro și va fi un model pentru alte râuri
Albia râului Gilort, refăcută cu fonduri europene. A costat 1,5 milioane de euro și va fi un model pentru alte râuri

O porțiune din râul Gilort din Gorj a fost amenajat cu fonduri europene, astfel încât să fie șterse urmele exploatării sălbatice din ultimele decenii.

Compania care fabrică unul dintre cele mai populare produse românești a fost cumpărată de un gigant străin
Compania care fabrică unul dintre cele mai populare produse românești a fost cumpărată de un gigant străin

Compania Trei Brutari, care produce cea mai vândută pâine la nivel național, brandul Boierească, a fost cumpărată de grupul mexican Bimbo, cea mai mare companie de panificație din lume, potrivit Profit.ro.

Recomandări
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență
Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență

În așteptarea ajutorului american, Kievul face presiuni la nivel european pentru a obține sisteme de apărare anti-rachetă. Ucraina are nevoie urgentă de șapte astfel de baterii și, până acum, a obținut un angajament și multe promisiuni.

Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund
Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund

Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna aprilie, la comanda News.ro.