Cel mai nou film al lui Radu Jude, prezentat la festivalul de la Berlin

Dată publicare: 02-03-2021 08:21
Dată actualizare: 02-03-2021 20:14


Cel mai nou film al lui Radu Jude, prezentat la fe...
Cel mai nou film al lui Radu Jude, prezentat la fe...

Cea mai nouă peliculă semnată de regizorul român Radu Jude intră marți în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

 

Festivalul a început încă de luni, cu covorul roșu, iar pelicula românului e printre primele care vor fi prezentate în cadrul competiției oficiale.

Filmul lui Jude, "Babardeală cu bucluc sau porno balamuc", spune povestea unei tinere profesoare care ajunge blamată de colegi, dar și de elevi și părințiilor, după ce un filmuleț indecent apare pe internet.

Alături de filmul românului, în concurs mai sunt pelicule din Franța, Coreea de Sud, Ungaria și Germania.

 

Jude analizează raporturile dintre individ şi societate, pornind de la o înregistrare video de amator, deocheată, cu o profesoară de școală generală, care ajunge pe un site pentru adulți. Directorul artistic al Berlinalei, italianul Carlo Chatrian, a descris pelicula lui Jude ca "o radiografie a României contemporane".

 

Se întrece în competiţia oficială cu lugmetraje din Franţa, Germania, Iran, Japonia, Ungaria, Mexic şi Georgia. Toți cei şase juraţi sunt regizori cu un Urs de Aur în palmares; Printre ei şi românca Adina Pintilie care câştigat marele trofeu în 2018 cu "Nu mă atinge-mă".

În 2021, anul al doilea al pandemiei, Berlinala a fost împărţită în două părţi distincte, din cauza restricţiilor anti Covid. Prima - este mai degrabă un eveniment online al industriei filmului, cu juriul care va viziona filmele urmând să desemneze câştigătorii. Apoi, sunt planuri pentru o "vară specială", între 9 şi 20 iunie, când – speră organizatorii - publicul va avea şansa să-i vadă pe laureaţi şi o selecţie a filmelor lor.

Mariette Rissenbeek, Berlinale director: ”Așadar, trofeele Ursul de aur și Ursul de argint vor fi înmânate, fizic, în iunie, când cineaștii și juriul vor reveni la Berlin. Asta pentru că noi credem că momentul decernării unui trofeu este cu adevărat special, de aceea este important să existe o ceremonie fizică pentru asta. Însă vom anunța câștigătorii încă din ziua de 5 martie”.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO