Bâlbe privind repatrierea românilor din Africa. TAROM anunță că vor ajunge marți, la 15, Grindeanu - pe 1 decembrie la 12

Ultima actualizare: 29-11-2021 14:12

TAROM anunţă că aeronava care îi va aduce acasă pe românii blocaţi în Africa de Sud va ateriza pe Otopeni marţi, la ora 15:00, după ce ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunţase iniţial că avionul va ajunge în ţară pe 1 decembrie, la ora 12:00.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că aeronava TAROM care îi aduce în ţară pe românii blocaţi în urma anulării zborurilor spre această zonă a lumii, din cauza noii tulpini a coronavirusului, va ajunge în ţară pe 1 decembrie, în jurul orei 12.00. Tot TAROM va asigura şi transferul echipei de rugby la Baia Mare, a mai spus oficialul, potrivit News.ro.

Ulterior, TAROM a revenit cu precizări, anunţând că aeronava va ajunge cu o zi mai devreme faţă de ora comunicată iniţial către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, în data de 30 noiembrie 2021, în jurul orei 15:00, şi că directorul general al TAROM îşi asumă informarea eronată.

În informarea de presă transmisă de TAROM se precizează că, în urma analizelor efectuate cu toţi factorii implicaţi în organizarea misiunii de repatriere a românilor şi cetăţenilor europeni din Africa de Sud, dar şi în urma recalculării orarului de zbor, aeronava TAROM va ajunge cu o zi mai devreme faţă de ora comunicată iniţial către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. Astfel, aeronava Boeing 737-700 YR-BGG va ateriza la Otopeni în data de 30 noiembrie 2021, în jurul orei 15:00.

Directorul general al TAROM îşi asumă informarea eronată, precizează TAROM.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a anunțase inițial, într-o conferinţă de presă, că aeronava va ajunge în ţară pe 1 decembrie, în jurul orei 12.00. 

”Nu suntem noi titularii, am fost în permanentă legătură cu prim-ministrul, care a gestionat cu domnul Raed Arafat această problemă. Noi am pus la dispoziţie aeronava, în acest moment a aterizat la Mombasa, unde echipajul va avea nevoie de realimentare şi să se odihnească”, a spus ministrul Grindeanu.

Zborul special Tarom care va aduce acasă cei 39 de români blocaţi în Africa de Sud, printre care şi campionii României la rugby, a aterizat deja în Kenya. Este prima escală, care durează 12 ore.

Luni seară, aernoava va pleca spre Johannesburg de unde îi va prelua pe români. Imediat după aceea, avionul va porni spre țara noastră.

Oamenii au rămas în statul african după ce cursele de linie au fost anulate, în urma alertei privind noua tulpină de coronavirus.
Românii se simt bine şi au ieşit negativi la teste, spun autorităţile, dar acasă vor intra, automat, în carantină.

31 de persoane număra delegaţia de rugby a României blocată în Africa de Sud. Sportivii de la CSM Ştiinţa Baia Mare ar fi trebuit să se întoarcă sâmbătă seara, însă vor fi aduşi cu avionul Tarom care va decola spre Pretoria. La revenirea în ţară, vor intra în carantină pentru 14 zile.

Eugen Apjok, antrenor principal, CSM Ştiinţa Baia Mare: „Toată delegaţia e bine, am făcut vineri test, toată lumea e negativă, suntem bine şi după meci, aşteptam să plecăm acasă. Stăm împreună şi să ne pregătim mental pentru carantină de acasă, e foarte dificil pentru jucătorii din echipa naţională a României care sunt de la sfârşitul lui octombrie plecaţi, deja au 6 săptămâni. Pentru ei va fi foarte dificil încă 2 săptămâni, ar fi cel mai bine pt noi să stăm toţi împreună 14 zile cât vor fi."

Inclusiv căpitanul echipei naţionale de rugby, Ionică van Heerden, este blocat în ţara africană. Nu era în turneu cu ceilalţi jucători, însă a mers să îşi viziteze părinţii. Este născut acolo, dar a primit şi cetăţenie romană. Are 43 de meciuri pentru naţională de rugby. Pe 12 decembrie ar trebui să joace împotriva Italiei.

Ionică van Heerden: „Singura treabă mi-e frică să nu rămân aicea, asta e problema. Zici că toată lumea a pus pedepsa pe noi, că e vina nostra, nu mi se pare corect."

Potrivit Ministerului de Externe de la noi, 39 de cetăţeni români vor fi aduşi cu zborul special - sportivi, turişti şi navigatori, după ce cursele comerciale către Europa au fost anulate. Avionul Tarom va pleca în noaptea următoare sau marți dimineaţă şi va avea la bord şi 50-55 de alţi cetăţeni din Uniunea Europeană.

Drumul înapoi acasă este destul de lung, cu escale pentru alimentare. Potrivit TAROM, planul arata aşa: avionul Boeing 737 decolează cu o cursă normală, de la Bucureşti, face o escală de 12 ore pentru alimentare în Kenya, iar de acolo pleacă spre Africa de Sud. Sunt trei echipaje de zbor care vor asigura misiunea, iar întoarcerea spre ţara se face pe acelaşi traseu, dar cu un zbor în plus de la Bucureşti la Baia Mare, pentru a-i lăsa pe sportivi acasă.

Între timp, autorităţile au introdus pe lista roşie Malawi.

Raed Arafat, şeful DSU: "În final, tulpina va ajunge peste tot. Nimeni nu va putea s-o oprească. Singurul lucru care se face acum este întârzierea răspândirii."

Tot pe lista roşie sunt Africa de Sud, Botswana, Zimbabwe, Namibia, Lesotho, Eswatini şi Mozambic. Toţi cetăţenii Uniunii Europene care sosesc din aceste state vor sta carantina, iar pentru restul intrarea în ţară este interzisă.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO