Aventura programărilor pentru vaccinarea anti-Covid. Locurile disponibile se ocupă în câteva ore

22-01-2021 18:23


Fiecare zi reprezintă o nouă provocare pentru românii care vor să se vaccineze. Joi au existat pentru București și Ilfov peste 50 de mii de locuri, dar toate s-au ocupat.

Alte 16.000, care au apărut vineri dimineață, au fost retrase din cauza unei neînțelegeri între cei care administrează platforma și Institutul de Sănătate Publică. Oamenii care nu se pot programa online sună la call-center, unde apelurile sunt preluate inclusiv de militari care încearcă să ajute.

"Vă informăm că pentru perioada 1-20 martie, în Bucuresti-Ilfov, au fost deschise 302.335 sloturi disponibile pentru programare". Potrivit acestui anunţ oficial, locurile au fost solicitate de Comitetul naţional de vaccinare miercuri, 20 ianuarie şi alocate joi de Institutul de sănătate publică.

Joi, la ora 12:20, platforma de programare afişa doar 26.500 de locuri libere în Bucureşti şi 5.570 în Ilofv. În total 32.000 de locuri. Iar seara nu mai era niciunul disponibil.

Am încercat să aflăm dacă toate cele 300.000 de locuri disponibile pentru programare în Bucureşti şi Ilfov au fost şi încărcate pe platformă şi ocupate atât de repede. Valeriu Gheorghiţă, Coordonatorul campaniei de vaccinare ne-a transmis că în Bucureşti şi Ilfov au fost de fapt disponibile 51.600 de locuri, nu 300.000 şi că toate au fost ocupate.

Vineri dimineaţă pe platforma au apărut din nou locuri libere în Bucureşti, 16.000 la număr. La prânz au dispărut. Cei de la STS spun că locurile au fost retrase şi că nimeni nu s-a putut programa. Spun că a fost o problemă de sincronizare între platforma lor de programare şi cea a Institutului de Sănătate Publică, instituţia care alocă numărul de locuri libere pentru fiecare centru şi de unde STS preia informaţiile pe care noi le vedem în platformă.

La prânz, în capitală nu mai exista niciun loc.

Acesta este unul dintre zecile de call center-uri în care operatorii preiau apelurile de la numărul unic.

Locotent Sergiu Iosub, ofiţer informare şi relaţii publice: „10 posturi disponibile asigurate de 30 de militari în două schimburi ca să putem asigura un program de la 08 la 22 seara. Zilnic primim peste 1.000 apeluri şi reuşim să program în funcţie de disponibilitatea vaccinurilor peste 150 persoane. Ne sună oamenii din toată ţara şi reuşim să program în toate judeţele din ţară.”

La celălalt capăt al firului vă răspund militari pe care în mod normal i-aţi găsi în teatre de operaţiuni. Preiau apeluri de la cei care nu s-au descurcat cu platforma şi încearcă să le rezerve locuri.

Până astăzi în România au fost recepţionate peste jumătate de milion de doze de vaccin. În funcţie de următoarele livrări vor fi suplimentate din nou locurile pe pltformă.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO