Austria va impune carantina obligatorie pentru români. Anunțul făcut de MAE

×
Codul embed a fost copiat

Austria emite avertizări de călătorie pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova, a anunţat miercuri guvernul de la Viena, care a invocat o înrăutăţire a situaţiei legate de COVID-19 în aceste ţări, transmite Reuters.

UPDATE - Ministerul Afacerilor Externe a reacționat, miercuri, după ce autoritățile din Austria au emis avertizări de călătorie pentru cetățenii români, anunțând că a cerut decalarea datei de implimentare a noilor restricții.

MAE anunță că autoritățile austriece au fost de acord ca cetățenii români să intre pe teritoriul Austriei dacă au un test negativ Covid-19, efectuat cu patru zile înainte de sosirea în această țară, în caz contrar fiind impusă măsura autoizolării.

De asemenea, cei care nu respectă măsura autoizolării riscă o amendă de 1450 de euro.

Comunicatul MAE:

Citește și
Copenhaga, Danemarca
Țara din Europa care și-a deschis granițele dar a prelungit restricțiile pentru români
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"În contextul deciziilor autorităților austriece de a impune restricții la intrarea pe teritoriul Republicii Austria pentru cetățenii provenind din România și alte state, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

Încă din cursul zilei de ieri, 7 iulie a.c., au fost întreprinse, în regim de urgență, demersuri la nivel de ministru al afacerilor externe pe lângă omologul austriac - ministrul federal pentru Europa, integrare și afaceri externe, Alexander Schallenberg, la nivel de secretar de stat pentru afaceri europene în MAE român pe lângă omologul austriac - ministrul federal austriac pentru UE și Constituție, Karoline Edtstadler, cât și prin intermediul Ambasadei României la Viena și Ambasadei Austriei la București, pentru a solicita decalarea datei de implementare a acestei măsuri, față de intenția inițială de aplicare imediat după momentul anunțului, precum și pentru clarificarea modului de implementare a acestor măsuri.

Totodată, partea română a subliniat că această măsură trebuie să afecteze cât mai puțin contactele directe dintre cele două state, mediul de afaceri și turismul, ținând cont și de proximitatea geografică, dinamica relațiilor bilaterale, inclusiv în domeniul economic, precum și de faptul că Austria reprezintă un stat important de tranzit pentru cetățenii și transportatorii români. Partea română a evidențiat, de asemenea, că Austria este în prezent pe lista statelor exceptate de la măsura de carantină, fiind, totodată, una din destinațiile pentru care a fost permisă reluarea zborurilor.

Ca urmare a acestor demersuri, partea austriacă a comunicat astăzi că, începând cu data de 9 iulie, ora 0.00, toți cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria vor putea intra în Austria doar dacă prezintă un certificat (în limba engleză sau germană) de test negativ pentru infecția cu COVID-19 (PCR, RT), efectuat în ultimele 4 zile, anterior intrării în Austria. În absența acestui certificat, cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria vor trebui să intre în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile. În cazul în care nu este respectată măsura autoizolării, amenda poate ajunge până la 1.450 de euro. De asemenea, au informat că va exista posibilitatea ca această categorie de cetățeni să fie testați la intrarea în Austria, în cazul unui test negativ nefiind necesară măsura autoizolării.

Potrivit autorităților austriece, măsura autoizolării nu se va aplica în cazul tranzitului fără oprire al cetățenilor provenind din România pe teritoriul Austriei spre destinații din alte state și în cazul transportului de mărfuri.

Partea austriacă a precizat că măsura anunțată are caracter temporar, aceasta urmând a fi revizuită în funcție de evoluțiile epidemiologice.

Ministerul Afacerilor Externe continuă dialogul cu autoritățile austriece și va comunica public elementele de noutate care vor fi transmise oficial de către partea austriacă, se arată în comunicat.

Austria impune noi restricții

 

Orice persoană care soseşte din cele trei state menţionate trebuie să fie plasată timp de două săptămâni în carantină sau să facă dovada unui test negativ (la COVID-19), au declarat cancelarul austriac Sebastian Kurz şi ministrul de externe Alexander Schallenberg, într-o conferinţă de presă.

De asemenea, vor fi suplimentate măsurile de control la frontierele Austriei cu Ungaria şi Slovenia, au adăugat cei doi demnitari.

„Vă rog să nu călătoriți în aceste țări. Acesta este un apel urgent, pe de-o parte pentru că nu trebuie să ne riscăm sănătatea și pe de altă parte deoarece avem deja multe cazuri importate din aceste țări”, a declarat cancelarul austriac Sebastian Kurz.

Măsura a fost luată și în contextul unui focar izbucnit în provincia Austria de Sus, unde peste 3.000 de persoane au fost plasate în carantină în urma izbucnirii unui focar. 

Originea focarului este o biserică din orașul Linz, în care trăiesc mulți credincioși români.

„Din păcate, acest lucru este necesar deoarece am văzut că persoanele testate pozitiv în Austria de Sus nu au respectat recomandările de izolare și au pus mulți oameni în pericol”, a adăugat Kurz.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Țara europeană care a impus izolarea obligatorie pentru toți turiștii români
Țara europeană care a impus izolarea obligatorie pentru toți turiștii români

Autoritățile din Slovenia au decis că toate persoanele care vin din România trebuie să intre în auto-izolare timp de 14 zile.

Țara din Europa care și-a deschis granițele dar a prelungit restricțiile pentru români
Țara din Europa care și-a deschis granițele dar a prelungit restricțiile pentru români

Danemarca este începând de sâmbătă deschisă călătoriilor către şi dinspre majoritatea ţărilor europene, cu excepţia a 6 ţări, decizie luată pe baza evoluţiei epidemiei de coronavirus în fiecare dintre acestea, a anunţat joi Ministerul danez de Externe.

Țara din Europa care a impus din nou restricții pentru români
Țara din Europa care a impus din nou restricții pentru români

Ministerul de Externe din Estonia a anunțat că românii care merg în această țară vor trebui să stea în izolare timp de două săptămâni, din cauza ratei mare de infectare din România.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”
Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”

România are un rating suveran și o perspectivă stabilă economic, confirmată de agențiile internaționale de rating, „dar asta nu înseamnă că nu există loc de creștere”, afirmă ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.